Bujas: Moramo dalje živjeti i raditi. Mislim da histerija s brojkama mora stati

Screenshot N1

Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika komentirao je objavljen rebalans proračuna i najavljene ekonomske mjere Vlade.

“S jedne strane možemo biti zadovoljni da Vlada ima te vatrogasne mjere koje su sada nužne. Da nema, mi bismo sada imali poprilično povećan broj nezaposlenih… To svakako ne bi bilo dobro za društvu. Ali za one grupe (tvrtke) koje imaju pad od 40 posto, već za njih bi mjere za očuvanje radnih mjesta cifra kojima se subvencioniraju plaće trebala biti 4000 kuna, a ne kao sada stupnjevanje od 2000 kuna naviše”, rekao je Hrvoje Bujas.

“Strašno je bitno upumpati što više sredstava u privatni sektor, kako bi se očuvala na neki način sama likvidnost i kako bismo u konačnici imali sredstava za investiranje”, dodao je.

Za sam rebalans rekao je:

“Što se tiče proračuna, to je očekivano, to je nešto što se događa u cijelom svijetu.”



Dalje je komentirao moguće pooštravanje mjera kao u drugim članicama EU-a:

“Mi smo jasno rekli da je lockdown knockdown za većinu hrvatskih malih tvrtki, mahom uslužnih djelatnosti. Moramo živjeti dalje, raditi dalje. Mislim da taj lagani pritisak, pressing, pa rekao bih i lagana histerija s brojkama mora stati. Moramo čuvati zdravlje, držati distance, prati ruke, jedna osobna odgovornost prema nama, našim bližnjima, našim starijima, našim ugroženima treba biti prioritet, ali mi moramo živjeti dalje.”

“Kad govorimo o smanjivanju PDV-a, pritom mislim prvenstveno na uslužne djelatnosti, ako ne idete u lockdown i smanjite PDV, onda se može preživjeti do proljeća”, predložio je.

Na kraju je komentirao povećanje minimalne plaće sa 3.250 na 3.400 kuna:

“To su kozmetičke promjene. Ono što je UGP predložio je da 5.000 kuna bude neoporezovano, pa neka poslodavci sami odluče hoće li nekome dati taj iznos, a većina bi vjerojatno išla ka tome, a da porez na dohodak, koji se sada smanjuje sa 36 na 30 posto, odnosno sa 24 na 20, da bude u ‘flat rate’ 10 posto barem sljedeće dvije godine”, rekao Bujas za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI