BROJKE SU NA ŠKORINOJ STRANI: I pored Bandića je imao šanse, sad je favorit za ulazak u drugi krug! Tomašević u panici, mora mijenjati kampanju!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iznenadna smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića izazvala je naglo preslagivanje karata u predizbornoj utrci za Zagreb, ali i poništila sva dosadašnja istraživanja javnog mnijenja o raspoloženju birača.

A jedno od njih, provedeno između 24. i 28. veljače i prekinuto zbog smrti Milana Bandića, trebalo je biti jezičac na vagi kojim bi Miroslav Škoro donio konačnu odluku da kreće u utrku za gradonanačelnika.

Kako doznajemo, Domovinski pokret je naručio istraživanje jedne od najvećih hrvatskih anketnih kuća, a na uzorku od 1.200 ljudi pokazalo se da bi Škoro imao realne šanse za drugi krug sve i da je Bandić bio jedan od kandidata.

Sada, kada kreće bitka za Bandićeve birače, Škoro je još u povoljnijoj situaciji.

Dakle, prema spomenutoj anketi u prvom krugu uvjerljivu pobjedu odnosi Tomislav Tomašević, za njega bi glasovalo oko 24,1 posto Zagrepčana. Drugi bi bio pokojni Bandić s 14,2 posto, a slijedi ga Škoro s 13,8. Četvrti je SDP-ov Joško Klisović s 10,6, dok je peti HDZ-ov kandidat Davor Filipović sa 7,8 posto podrške. Ostali kandidati ne prelaze četiri posto.



Ovdje je kalkulacija jasna, Škoro u novonastalnim okolnostima postaje favorit za drugi krug, a razlika od desetak posto u korist Tomaševića, nije nedostižna. Naprotiv.

Tomašević, koliko to paradoksalno zvučalo, dosta gubi činjenicom da u izbornoj utrci nema Bandića. Svoju kampanju dosad je vodio isključivo ‘antibandićevski’. Uzmimo, primjerice, njegovu izjavu iz rujna prošle godine: “Nama je nulti cilj da se Bandića nakon 20 godina makne s vlasti”, izjavio je, a uoči Božića nešto je detaljnije iznio planove – tada je spomenuo tri cilja, od kojih su dva usko vezana uz Bandića.

“Ukloniti Milana Bandića s vlasti, onemogućiti stvaranje koalicije HDZ-a i Milana Bandića u gradskoj skupštini te stvaranjem progresivne skupštine ostvariti glavni cilj – promijeniti način upravljanja gradom Zagrebom koje mora biti pravedno, transparentno i održivo”, izjavio je.

Dakle, posve je jasno da će Tomašević morati promijeniti svoj predizborni program i kampanju koju je temeljio na žestokoj kritici Milana Bandića. Klisović i Filipović s trećeg i četvrtog mjesta zasad gledaju u leđa Škori kojemu je jedina zadaća u prvom krugu zadržati prednost u odnosu na njih i potom napasti Tomaševića u drugom.

“Iznenadna smrt Milana Bandića znači potpuno novi početak predizborne kampanje. Oni koji su, poput Tomaševića, mislili cijelu kampanju temeljtii isključivo na kritiziranju Bandićeve politike sada će morati ponuditi konkretne programe. Tu se otvara prilika za našeg kandidata, tim više što je za Bandića iz niza razloga glasovao i dio birača desno-konzervativne orijentacije. HDZ-ov kandidat je postavljen kao dio operacije ostanka Bandića na vlasti, predsjednik ‘udruge’ bez ikakva upravljačkog iskustva zasigurno nije ozbiljno rješenje za Zagreb, ali su mu izgledi za pobjedu vrlo mali. Most od početka ionako nije igrao na pobjedu“, kaže nam naš izvor iz Domovinskog pokreta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI