British American Tobacco je najveći strani investitor u Hrvatskoj u zadnjih pet godina

British American Tobacco (BAT) najveći je strani investitor u Hrvatsku u zadnjih pet godina, pokazuje studija analitičke kompanije Oxford Economics o ekonomskom utjecaju BAT-a na hrvatsko gospodarstvo.

Nakon BAT-ovog ulaganja od gotovo 4,2 milijarde kuna kada je preuzet TDR, kompanija je u proteklih pet godina dodatno investirala 490 milijuna kuna i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz.

Ukupnih 4,7 milijardi kuna investicija znači da je BAT u razdoblju od 2015. do kraja 2019. generirao gotovo 20 posto ukupnih stranih investicija u Hrvatsku, navodi se u toj analizi.

Iz Oxford Economicsa napominju da BAT svojim operacijama podržava niz domaćih sektora, direktno kroz vlastite tvornice u Kanfanaru i Virovitici te maloprodajni lanac iNovine te indirektno kroz distribucijsku mrežu, otkup duhana od poljoprivrednika, transport, sve do financijskog i komunalnog sektora i ostalih uslužnih sektora.

U analizi se navodi i kako je ukupan doprinos poslovanja BAT-a hrvatskom BDP-u na kraju 2019. dosegnuo 455 milijuna kuna, što je 52 posto veći doprinos nego TDR-ov doprinos 2015. godine.



Od toga je izravan doprinos u 2019. dosegnuo 212 milijuna kuna, a više od tri četvrtine tog iznosa generira tvornica u Kanfanaru.

Daljnjih 158 milijuna kuna doprinosa BDP-u, kako se navodi, ostvareno je kroz opskrbni lanac BAT-a, od čega čak 96 milijuna kuna otpada na otkup duhana od domaćih poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Preostalih 85 milijuna kuna rezultat je potrošnje zaposlenika BAT-a i potrošnje BAT-ovih dobavljača.

Iz Oxford Economicsa navode kako je u proteklih pet godina BAT povećao broj zaposlenih u Hrvatskoj za gotovo 800, odnosno za 48 posto, pa je u 2019. kompanija imala više od 2.400 radnih mjesta.

Najznačajniji rast doprinosa BDP-u, kako se istiće u analizi, ostvaren je kroz tvornicu u Kanfanaru koja od ulaska BAT-a kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz.

U 2019. u Kanfanaru je proizvedeno 18,8 milijardi ekvivalenta cigareta, što je 125 posto više u odnosu na 2015. godinu. Gotovo 87 posto ukupne proizvodnje, u vrijednosti 1,2 milijardi kuna, prošle je godine izvezeno na tržišta ostalih EU članica, što je 214 posto više nego u 2015., navodi se u studiji Oxford Economicsa.

Također se ističe da BAT svojim poslovanjem generira i značajne proračunske prihode. Tako je samo od trošarina prikupljenih na lokalno proizvedene cigarete državni proračun prikupio u 2019. godini 2,2 milijarde kuna.

To je, ističu iz Oxford Economicsa, 1,3 posto svih prihoda državnog proračuna te je iznos veći za gotovo 500 milijuna kuna u odnosu na 2015. godinu.

Osim trošarina, BAT svojim aktivnostima generira dodatne prihode za državni proračun, a procjena Oxford Economicsa je da je dodatan porezni otisak kompanije u 2019. iznosio 171 milijun kuna.

Marić: Dijalog s TDR-om traje

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić prošli je tjedan kazao da dijalog s TDR-om traje s obzirom na najave o povlačenju BAT-a iz Hrvatske.

Naime, nakon što je Vlada prošloga četvrtka usvojila proračunske smjernice za iduće tri godine, novinari su Marića pitali koji su negativni rizici osim Covida-19 na makroekonomske projekcije te u tom kontekstu i u kojoj fazi je priča oko TDR-a.

“Uz dužno poštovanje, svako radno mjesto je izuzetno važno. Međutim TDR, odnosno postrojenje u Kanfanaru i sve okolnosti koje su vezane uz njega i dobavljače, nije toliko značajno u smislu da efekt ima samo po sebi na makroekonomske projekcije da bi ih kao takve stavljali u kontekst bilo negativni bilo pozitivni”, kazao je Marić.

Ponovio je kako dijalog s TDR-om traje i dalje, i da će se komunicirati ono što se razgovara u datom trenutku, ovisno o ishodu, bilo pozitivno ili negativno. No, rekao je i kako nikako ne može prihvatiti tezu o tome kako su pogoršani uvjeti poslovanja jer sve ove četiri godine su porezi, neporezi i neka druga administrativna opterećenja značajno smanjivani.

“I sad gledati iz prizme samo jednog segmenta poreznog sustava, u ovom slučaju trošarina, poglavito iz prizme kada znate da ta ista tvornica proizvodi i više od 80 posto toga izvozi, dakle trošarinski sustav koji vrijedi u jednoj zemlji je neutralan u potpunosti na proizvodnju. Isto tako ne treba zanemariti činjenicu da kada se gleda ukupno oporezivanje cigareta Hrvatska je druga odozdo u smislu visine samog opterećenja”, rekao je Marić.

Dijalog traje i dalje, no to nije samo dijalog s TDR-om već i sa svim ostalima, s distributerima, kazao je te dodao kako se moraju pratiti i poštovati odredbe tržišnog natjecanja.

BAT je preuzeo TDR od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura, a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI