Božinović: Ne žalim niti zbog jedne odluke koje je Stožer donio. Pandemija nije Eurovizija, a Stožer se ne natječe za najbolji nastup

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Davor Božinović, šef Kriznog stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova u intervjuu za Jutarnji list osvrnuo se na dosadašnje poduzete mjere protiv širenja koronavirusa.

Na pitanje misli li da i dalje ima potrebe za ograničavanjem rada restorana i kafića, Davor Božinović je odgovorio da misli da ima.

“Svaki put kad popuštamo neke mjere postavlja se pitanje tko će snositi odgovornost dođe li do povećanja broja zaraženih, a svaki put kada uvodimo neke nužne mjere, dolazi pitanje zašto niste prije poduzeli te mjere i time možda spriječili širenje virusa. Svi smo itekako svjesni koliko su nam se životi promijenili zbog provođenja mjera sprječavanja širenja virusa, ali isto tako moramo biti svjesni situacije i posljedica. Pa nije imperativ donošenja naših mjera zabrana okupljanja mladih, niti je imperativ donošenja naših mjera zabrana rada noćnih klubova.

Gubitak popularnosti normalan proces

Naš imperativ je spriječiti širenje virusa. Želim da mladi znaju kako niti jednu mjeru nismo uveli ni ukinuli iz hira, već nakon pomnih promišljanja. Istina je da trenutačno uživamo optimističnije gledamo prema padajućim brojkama i da sve govori u prilog tome da su nam se prethodni tjedni odgovornog ponašanja isplatili, ali smo još pod mjerama nužnog opreza i moramo nastaviti poštivati osnovne obrasce ponašanja: izbjegavanje bliskih kontakata, korištenje maski i higijenu. I, odgovor na vaše pitanje je – da!”, rekao je šef Stožera za Jutarnji list.

Istaknuo je kako ne žali niti zbog jedne odluke koje je Stožer donio. Na gubitak popularnosti gleda kao na normalan proces.



“Popularnost, kako je vi nazivate, u prvoj je fazi bila odjek činjenice da nas je zaskočila i potpuno nam obuzela živote, nova, nepoznata i opasna situacija. To je bila početna faza, a otad smo prošli kroz najmanje pet-šest faza, i mi u Hrvatskoj i drugi u svijetu, ova dugotrajnost iscrpljuje.”

“Čini mi se ipak, sudeći po ukupnim rezultatima, da su građani uglavnom prihvaćali poruke i mjere Stožera. Pandemija nije Eurovizija, a Stožer se ne natječe za najbolji scenski nastup ili pjesmu godine, nego nastojimo, najbolje što možemo, upravljati situacijom koja dotiče sve aspekte života. I to ćemo nastaviti do trenutka dok se ne proglasi kraj ove pošasti i povratak normalnom životu”, rekao je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI