ANJA ALAVANJA OTVORENO O SVEMU: ‘Trebala sam glumiti narkomanku pa sam postala voditeljica! Ne mogu vjerovati da su nekad stalno tražili moje autograme’

Magistra novinarstva Anja Alavanja omiljena je hrvatska televizijska voditeljica i novinarka, a resi je visoka profesionalnost i specijaliziranost za područja sporta i zdravlja. Javnost ju je upoznala u prvom hrvatskom reality showu “Story Supernova”, u kojem je Nova TV tražila voditelje. Osim na Novoj, gledatelji su je mogli gledati i na Fight Channelu, HRT-u i CMC-ju, gdje je vodila top-ljestvice, talk show “CMC Caffe” i emisiju “Točno u podne”. Anjina televizijska karijera počela je 2003. na Novoj TV, nakon čega 2006. počinje raditi na CMC televiziji. U početku je bila honorarni suradnik na CMC-ju, vodila je “Metro express” na HRT-u te surađivala sa Zlatanom Zuhrićem. Poslije je dobila stalno mjesto na CMC-ju, a 2009. postala je glavna urednica. Nakon toga je radila i na Fight Channelu, gdje je svakog petka gledatelje vodila kroz najzanimljivije događaje iz svijeta borilačkih sportova. Za razliku od većine sudionika raznih reality showova koji nakon nekog vremena padnu u zaborav, Anji je sudjelovanje u showu donijelo angažmane na nekim od najvećih i najgledanijih televizija u Hrvatskoj. Danas vodi jednu od najpopularnijih emisija o zdravlju.

Kako ste se odlučili za posao televizijske voditeljice koji je opterećen velikim stresom?

Ne mogu reći da sam o tome maštala kao mala. Mislila sam da ću biti odvjetnica, ali u srednjoj sam otkrila čari kamere. Slučajno, ali baš slučajno pozvana sam na audiciju za kampanju protiv narkomanije, na kojoj se tražila glavna glumica koja je trebala utjeloviti narkomanku. Nevjerojatno, ali odabrali su mene. Spot je režirao Lukas Nola i od tada sam pozivana na razne audicije te sam cijelu srednju školu zarađivala statirajući u filmovima i glumeći u reklamama. Tako sam i pozvana na audiciju za Stroy Supernovu, a nisam pojma imala da je riječ o prvom hrvatskom reality showu. Kad su mi rekli da sam upala u prvih 20, nisam htjela odustati. I tako je sve počelo…

Kakve kvalitete danas moraju imati televizijski voditelj i novinari s obzirom na konkurenciju i sve brži protok informacija?

Na prvu bih rekla da moraju biti “brzi”, imati tzv. kliker, biti fleksibilni, prilagodljivi i imati široku opću kulturu i interes za razna područja. I znati se našminkati u autu dok snimatelj prečacima juri na snimanje.



Javnost vas je prvi put upoznala u prvom hrvatskom reality showu “Story Supernova”, u kojem je Nova TV tražila voditelje. Kako danas gledate na to vrijeme u kojem su svi sudionici showa postali zvijezde među mladima?

Bilo je to baš uzbudljivo razdoblje. Preko noći su svi znali naša imena, odjednom smo postali zvijezde. I to takve da uistinu nismo mogli prošetati do dućana a da nas netko ne zamoli za fotku ili autogram. Portafon u našem obiteljskom stanu zvonio je svako malo, a ja sam se trudila gotovo svaki put spustiti i javiti se “obožavateljima”. Danas kad su nam sve zvijezde dostupne, kada pratimo kako im dani izgledaju na društvenim mrežama, kad svako malo objavljuju storyje, to mi zvuči nevjerojatno. A osobito činjenica da su brojni imali naše potpise. I moja frizerka mi je priznala da ima moj autogram. U svakom slučaju, bila je to odlična škola. Dobila sam dojam da smo svi mi dobro odgojena, skromna djeca i nikomu taj status nije udario u glavu. Htjeli smo se zaposliti, zarađivati za svoj kruh i raditi posao kojim smo se zarazili, onaj na televiziji. Odmah nakon završetka showa, Dorijan Elezović i ja angažirani smo kao voditelji Story Supernova Music talenta.

Za razliku od drugih natjecatelja Story Supernove koji su pali u zaborav, vi ste voditeljica i novinarka na više televizija. Kako ste uspjeli uz konkurenciju koja vlada u svim TV kućama?

Često me to pitaju. U našem poslu važna je i usmena preporuka, kakav si s ostatkom ekipe, jesi li težak ili ugodan za suradnju, jesi li kompliciran. Odgovorna sam i pouzdana u poslu pa vjerujem da je to jedan od razloga.

Kako su izgledali vaši počeci na Novoj TV? Što ste radili?

Prvih godinu, dvije, Dorijan i ja smo vodili sve važne showbiz projekte na Novoj TV – Story Supernova Music talent, zatim Multitalent, u kojem su se birali glumci i komičari, pa Story Supernova Junior, pa Dan iz snova, zatim Europsko nogometno prvenstvo u Portugalu. Zanimljivo je da smo nerijetko sudjelovali u samom stvaranju projekta, da smo bili dio produkcijskog tima, sami pisali sinopsise, sastančili sa sponzorima, učili o rasvjeti…Tih godinu, dvije uistinu samo puno naučila i zahvalna sam na tom razdoblju.

Kakav je profesionalni izazov bio raditi na CMC-ju, gdje ste vodili i top-ljestvice, ali i talk show “CMC Caffe” i emisiju “Točno u podne”, a uz to bili i urednica?

Nakon vatrenog krštenja na Novoj TV, CMC mi nije bio toliki profesionalni izazov, ali bilo je zanimljivo biti dio tima koji je sudjelovao u stvaranju, osmišljavanju i popularizaciji te prve hrvatske glazbene televizije. Zahvaljujući CMC-ju, često sam surađivala s glazbenim velikanima poput Arsena, Olivera, Gibonnija, Tereze, Šerbedžije,  Bareta…Ni danas nisam ravnodušna kad se sjetim Arsenova odlaska jer nam je bio čest gost na CMC-ju/Croata Recordsu. Tako da sam zahvalna na svim koncertima koji su mi napunili dušu, svim Dorama, Porinima, festivalima i sličnim priredbama vezanima uz glazbu. Baš lijepo razdoblje…Opušteno i zabavno, ali moje suvoditeljice (Sanja Čeliković i Barbara Radulović) i ja uvijek smo bile dobro pripremljene. I danas kad čujem neku pjesmu, znam godinu nastanka, tko je autor, a tko producent i zanimljivu priču iza nje. To razdoblje donijelo mi je prekrasna poznanstva i uspomene.

Kakva su vaša sjećanja na suradnju sa Zlatanom Zuhrićem u njegovu “Zuhra showu”?

Uz CMC sam radila i “Zuhra Show “na Novoj TV. Taj projekt pamtit ću po odličnoj produkcijskoj i voditeljskoj ekipi. Ja sam radila uvodni prilog koji se zvao “Predigra s Anjom Alavanjom”, u kojem bih na šaljiv način predstavila gosta pričom o njemu ispričanom kroz oči njegova prijatelja, mesara, frizera, pa čak i nemilog konkurenta ili nekoga s kime je posvađan, ali nikad to nije bio maliciozan ton.

Godine 2015. uređivali ste i vodili emisiju “Magazin velikih borbi” na HRT-u koja je posvećena borilačkim sportovima. Kakav vam je to bio profesionalni izazov?

Nakon rodiljskog, dobila sam ponudu da radim na Fight Channelu, koja me jako razveselila. O borbama nisam znala baš ništa, ali kako volim sport, u par dana sam sve pohvatala, razliku između MMA-a i kick-boxinga, pravila, top borce…Pogledala sam hrpu dokumentaraca o njima. I za par dana bila spremna zasukati rukave. Morala sam osmisliti emisiju, raditi priloge u njoj i voditi je. Bio je to velik izazov, ali baš sam uživala. Nazočila sam brojnim borilačkim priredbama i moram priznati da, kad je postalo gadno, morala sam prekriti oči. Emisija koju sam osmislila i vodila emitirala se i na HRT-u 2 pod nazivom “Magazin velikih borbi”.

U Jelsi na Hvaru snimili ste svoju prvu filmsku ulogu u “Lavandermanu”. Kako ste se osjećali pred filmskim kamerama pred kojima ste, kako je istaknula kritika, zasjenili i glavnog glumca?

Kad sam dobila poziv redatelja Zvonimira Rumboldta da glumim u filmu, pristojno sam odbila, objasnivši mu da nisam glumica i da sumnjam da bih to dobro odradila. Zatim mi je objasnio da bih morala glumiti sebe i da je riječ o ekranizaciji stripa. Jako mi je bila cool cijela ta priča pa sam prihvatila ulogu i jako sam ponosna na taj projekt. Samo snimanje odvijalo se u idiličnoj Jelsi s odličnom ekipom.

Osobito je popularna vaša emisija “Zdravlje na kvadrat”. Što je, po vašem mišljenju, formula uspjeha te emisije?

“Zdravlje na kvadrat” je, koliko znam, prva emisija tog tipa, posvećena zdravlju i zdravom lifestyleu. Vjerujem da gledatelje i informiramo i inspiriramo za zdraviji život. Uvijek se trudim u prilozima pitati ono što ne možemo naći na internetu ili što nismo već sto puta čuli, a nerijetko radim i pozitivne priče o ljudima koji se zdravo hrane, koji su smršavjeli, preboljeli razne bolesti, prestali pušiti, sretno žive uz svoje kronične bolesti i slično…

Kolika vam je potpora u radu obitelj, prije svega suprug? 

Nedavno sam se nasmijala svom starijem sinu, koji će sada u treći razred. Curice iz škole zvale su me po imenu jer su me gledale na televiziji, na što je Jakov ustvrdio kako nisam poznata i kako me baš nitko ne zna. Djeca te dobi uistinu imaju neke posve druge idole, ali likujem svaki put kad me pred Jakovom netko prepozna. Nedavno je čak izjavio da bi, kad odraste, volio miksati smoothieje na TV-u kao mama  jer u “Zdravlju na kvadrat” imam rubriku “Mala škola smoothieja”. Znači da im se ipak sviđa to što radim.

Što mislite o današnjem statusu novinara u Hrvatskoj i medijskoj slici općenito?

Trendovi u medijima se mijenjaju, i to ne možemo spriječiti, već se samo prilagoditi. Sve je usmjereno prema digitalnom, a manje je onih koji vole miris tiskovina. Ja, recimo, volim. Jasno mi je da danas biti novinar nije stvar prestiža, to je zanimanje koje se sve manje cijeni. Jasno mi je da je za to krivo tabloidno novinarstvo, ali kad razmislimo koliko su afera otkrili i na njih ukazali novinari, jasno je koliko bi političari bili još beskrupulozniji bez “psa čuvara”.

Koga cijenite od kolega?

Oduvijek se divim elokventnosti i dovitljivosti Daniele Trbović i Barbare Kolar. Robert Knjaz je šarmantan u svome humoru i potpuno originalan.

Kako se opuštate od stresnih poslova?

Volim kretanje i sport. Nema boljeg osjećaja nego odraditi trening, sat tenisa, zimi skijanje, boravak na Sljemenu, krug oko Jaruna. Jako malo gledam TV, ali obožavam čitati. Prenijela sam to i na klince, tako da su knjižnice naše sretno mjesto.

Planirate li možda neku novu emisiju za jesen?

Vjerujem da će biti novih projekata, uglavnom smišljamo kako obogatiti “Zdravlje na kvadrat” novim rubrikama posvećenima ponajprije zdravoj i jednostavnoj prehrani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI