HRVATSKA U DRUŠTVU SRBIJE I ALBANIJE! Istraživanje otkrilo frapantan podatak od kojega se ledi krv u žilama

Britanski magazin The Economist prikazao je izviještaj o demokratičnosti zemlja svijeta u 2020. godini.

Opći je zaključak da je 2020. bila loša za demokraciju širom planete, a od 167 zemalja obuhvaćenih analizom Hrvatska je na 60. mjestu što nas svrstava u djelomično demokratske zemlje.

Pored djelomičnog postoje i potpuno demokratski režimi, ali i oni autoritativni te hibridni koji su kombinacija demokratskih i autoritativnih režima.

Na Starom kontinentu su jedino Rusija i Bjelorusija okarakterizirani kao autoritativni režimi, dok među hibridne spadaju Turska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i susjedna Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 101. mjestu na svijetu.

Od republika bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija, na 35. mjestu no i ona je ocijenjena kao djelomično demokratska zemlja, kao i Italija na 29. mjestu i Mađarska na 56. mjestu.



U istu kategoriju spadaju i zemlje duge demokratske tradicije poput Francuske, Belgije, Portugala i Grčke, ali i Sjedinjene Američke Države koje su na 25. mjestu. Od ostalih zemalja dodajmo kako je Srbija na 66. mjestu, a Albanija na 71. mjestu što ih isto svrstava u djelomične demokracije.

Najbolje rangirana država na svijetu je Norveška, dok je najlošije rangirana, očekivano, Sjeverna Koreja. Također je očekivano da su države euroatlantskog svijeta najbolje ocijenjene, a to se prije svega odnosi na one skandinavske.

The Economist je restriktivne mjere protiv pandemije koronavirusa naveo kao razlog narušavanja demokracije. Podsjetili su da postojanje izbora nije samo po sebi pokazatelj da je društvo demokratsko. Zbog toga su analizirani i razina pluralizma, funkcionalnost vlasti, politička participacija, koliko je politička kultura demokratična i kakvo je stanje ljudskih prava.

Podcrtali su da samo 8,4 posto svjetske populacije živi u potpuno demokratskim režimima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI