HRVATSKA SRLJA U OPASNOST: Je li Plenković ovoga svjestan? Izbori bi mogli izazvati ekonomsku katastrofu

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Kao što smo pisali proteklih dana, Hrvatskoj se bliže novi parlamentarni izbori i većina stranaka je već u niskom startu. Predizborni dogovori već su u punom jeku i naveliko se kalkulira kako će izgledati Sabor nakon izbora. HDZ je zbog svega toga na udaru kritika koje uglavnom idu u smjera toga da HDZ želi parazitirati na uspjehu kriznog stožera. Međutim, Ivan Miklenić nas u svom tekstu objavljenom u Glasu Koncila upozorava na to da bi prijevremeni izbori koje HDZ izrazito potencira mogli biti katastrofalni za Hrvatsku.

Naime, ukoliko se izbori održe, nova vlast formirat će se usred velike krize koja dolazi, a u vremenu dok će nova vlast hvatati konce država će izgubiti dragocjeno vrijeme u kojem je ključno da se vlada brzo suoči sa svim izazovima koje kriza nosi.

“Ne učini li sadašnja garnitura ništa glede tih vrlo konkretnih i prepoznatljivih zahtjeva i potreba, glede jačanja proizvodnje, osobito poljoprivredne, glede jačanja stupnja energetske i financijske neovisnosti, nego radije raspusti Hrvatski sabor, sljedeća će se vladajuća garnitura s tim istim pitanjima suočavati sa zakašnjenjem dugim barem godinu dana jer ranije neće biti sposobna pohvatati ni sve konce da bi mogla donositi prave odluke.

U krizi izgubiti tako relativno veliko razdoblje obično ima katastrofalne posljedice i uvijek je traženje rješenja i izlaska dodatno otežano i izgledi za uspjeh bitno su smanjeni”, napisao je Miklenić.

“Odgovorni političari nipošto ne bi smjeli bježati od suočavanja s novonastalom situacijom na međunarodnom planu i aktualnom rastućom gospodarskom i financijskom krizom, a politička odluka o prijevremenom raspuštanju Hrvatskoga sabora, što je preduvjet za raspisivanje parlamentarnih izbora, značila bi upravo bijeg od suočavanja s krizom. Sadašnja vladajuća garnitura, koja je, vođena parolom stabilnosti, političkim i ideološkim kompromiserstvom, sve do sada izbjegavala donošenje rješenja koja jedina odgovaraju hrvatskim konkretnim prilikama uzimajući u obzir stvarne hrvatske komparativne prednosti, sada, na kraju mandata, ima priliku osvjetlati svoje lice. Hrvatska je posljednjih 20 godina potratila previše vremena na kojekakve iluzije i moderne mitove pa sadašnja kriza zahtijeva odlučno reformsko djelovanje u smjeru obnove proizvodnje i vraćanja legalnim i legitimnim hrvatskim nacionalnim ciljevima”.



Umjesto toga, Hrvatskom narodu ‘bačena je kost’ za glodanje u obliku ekscesa vezanih uz teme Drugog svjetskog rata i događaje u Okučanima koji su ponovno vrlo glatko poralizirali biračko tijelo na čemu će i ovaj put parazitirati lijevi i desni blok Hrvatskih stranaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI