Hrvatska slavi: Kolinda Grabar-Kitarović izabrana u MOO! ‘Ovo je priznanje hrvatskom sportu’

Cropix

Hrvatska od ovog petka ponovo ima aktivnog člana Međunarodnog olimpijskog odbora. Nakon danas počasnog člana MOO-a Antuna Vrdoljaka (89), koji je tu dužnost obnašao od 1995. do 2011. godine. Donedavna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je na tu dužnost na prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha i izborom ostalih olimpijskih kardinala i kardinalica.

Bivša hrvatska predsjednica izabrana je s 86 glasova ‘za’ i tri ‘protiv’.

Odlučeno je tako na prvoj virtualnoj sjednici kompletnog članstva Međunarodnog olimpijskog odbora. Zajedno s dojučerašnjom hrvatskom predsjednicom, među članove MOO-a uvršteni su još i princeza Reema Bandar Al-Saud (veleposlanica Saudijske Arabije u SAD), Kubanka Maria de la Caridad Colon Ruenes, Mongolac Battushig Batbold te legendarni britanski atletičar,  Sebastien Coe, nekad svjetski rekorder (na 800 metara), a danas predsjednik Svjetskog atletskog saveza nedavno preimenovanog u World Athletics.

O svemu se nakon izbora  u MOO preko video linka obratila i novoizabrana članica Kolinda Grabar- Kitarović

“Iznimno sam počašćena članstvom u MOO-u. To nije samo moj osobni uspjeh nego i priznanje svim dosezima hrvatskog sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu domovinu predstavljaju u svjetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta.”, te je još dodala:



“Oduvijek sam podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i olimpizma, kako u našoj Hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni, još kao ministrica vanjskih poslova, potom kao hrvatska veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a te kao četvrta predsjednica Republike Hrvatske. Olimpizam je kroz povijest odigrao snažnu ulogu ne samo u razvoju sporta i natjecateljstva, već i u području međunarodnog mirotvorstva i stabilnosti. Olimpijsko primirje i olimpijska diplomacija uvijek su igrali važnu ulogu i postizali uspjehe i tamo gdje klasična diplomacija nije uspijevala”, kazala je Grabar-Kitarović

Na kraju je još istaknula:

“Osobno nisam samo velik sportski entuzijast, koji će svim srce navijati za hrvatske sportaše i reprezentacije, nego i promicatelj dostupnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu za bavljenje individulanim i kkolektivnim sportovima. Bilo to iz natjecateljskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva. Uvijek sam zagovarala veća ulaganja u sportske aktivnosti za mlade i omogućavanje masonvog pristupa sportskih aktivnostima od najranijeg djetinjstva. Jer, jedino se tako mogu postizati veliki sportski uspjesi te stvarati i razvijati vrhunski sportaši koji promoviraju i svoju domovinu i općeljudske vrijednosti truda, humanosti, upornosti i prijateljstva. To je iznimno važno za sve razine društvenog razvoja, od obitelji, preko lokalne zajednice, do države i međunarodne zajednice”. istaknula je na kraju u povodu izbora u MOO bivša hrvatska predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović

Facebook Comments

Loading...
DIJELI