HRVATSKA SE NE TREBA BRINUTI! Iz Ministarstva gospodarstva kažu kako plina ima, iako je skup

Foto: Pixabay/Ilustracija

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić za HRT je komentirao cijenu energenata u narednim mjesecima. Dotakao se i sigurnosti opskrbe zbog embarga na ruski plin i naftu. Kazao je kako za Hrvatsku nema razloga za brigu.

“Postoji plan intervencije za mjere zaštite opskrbom plinom koji točno propisuje procedure što i kako napraviti”, rekao je Milatić.

Dodao je da su lipanj, srpanj, kolovoz i rujan dovoljno vremena da se napuni 350 do 370 milijuna kubičnih metara plina u podzemnom skladištu Okoli, od čega dvije trećine treba napuniti država.

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, rekao je da je činjenica da je jedino rješenje da država napuni skladište jer je država odgovorna za sigurnost opskrbe na svom području.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim poskupljenjima vezano za energente, stručnjak za energetiku Zoran Miliša rekao je da će na kraju građani plaćati čak i dio koji plaća država.



“Što se tiče država koje su na višem stupnju razvoja tržišta ili, ‘ajmo reći, otvorenijeg tržišta, poput Njemačke, oni će i oni već jesu digli cijene električne energije i plina”, rekao je Miliša.

Ta je cijena sada ustanovljena na razini koju ćemo, nažalost, gledati u sljedećim razdobljima, dodao je.

Milatić je dodao da su energenti burzovna roba te da će biti skupi svima, ne samo hrvatskim građanima, kao i da će biti jeftiniji kada dođe do smanjenja.

“Sigurnost opskrbe plina je bez skladišta moguća u Hrvatskoj. Svi modeli govore, da i skladište ne bude napunjeno, mi bi imali opskrbu u redu, eventualno bi možda došlo do nekih restrikcija privredi. Ali ići na takav rizik da ne napunimo skladište, to bi bilo krajnje neodgovorno”, poručio je.

“Hrvatska stvarno nema razloga za brigu da plina neće biti. Tema da je on skup, to smo već svi apsolvirali”, poručio je također Milatić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI