Hrvatska regija koja šest mjeseci nema zaraženih: Ovaj prostor je zaista bogomdan

U Hrvatskoj još postoje mjesta gdje koronavirus nije stigao. Jedna regija od početka epidemije nema niti jednog zaraženog.

Niti jedna osoba iz Gorskoga kotara u šest mjeseci pandemije koronavirusa nije zaražena. Dakle, niti jedan stanovnik niti vikendaš ili gost nisu zaraženi i nisu se zarazili u Gorskome kotaru. Gorani su ponosni na svoju nulu.

No, u početku pandemije strah je bio velik. Uglavnom starije stanovništvo koje živi ovdje, a za koje je virus bio najpogubniji trebalo je sačuvati. Proljeće, karantena, rad od kuće i popularna izletišta pretvorila su Gorski kotar u idealno mjesto za bijeg od gužve što je predstavljalo opasnost od uvoza virusa.

“Na početku nam stvarno nije bilo svejedno, mi smo u jednom trenu morali zamoliti sve te naše drage goste, prijatelje koji dolaze iz Rijeke i Zagreba da stanu, da vidimo o čemu se radi. Kad je stožer rekao da se može dolaziti mi smo im se zahvalili i pozvali ih da dođu“, kaže načelnik Općine Fužine David Bregovac u reportaži koju donosi Dnevnik Nove TV.

Sačuvati zdravlje bila je i ostala glavna zadaća. Pa i kada su diljem zemlje okupljanja, a pogotovo misna slavlja ponovno odobreni ovdje se čekalo. A posljednjih tjedana u središtu pozornosti su mladi. Broj zaraženih porastao je zbog noćnih klubova na Jadranu, a pogotovo u Dalmaciji. U Gorskom kotaru problema s takvim oblicima zabave nemaju.



“Vozimo se biciklima, igramo nogomet, pazimo na starije, nosimo maske, idemo u dućan umjesto starijih“, kaže Lorena Burić, djevojčica iz Ravne Gore.

Pogranično područje i svakodnevne migracije lokalnog stanovništva koji zbog svakodnevnih potreba prelaze iz Slovenije u Hrvatsku i obrnuto nisu ugrozili ovaj kraj. Zaštita je dupla jer poštuju se preporuke epidemiologa s obje strane Kupe.

“Tako je, poštuju se mjere, naši dragi prijatelji Slovenci svakodnevno dolaze ovdje u naš Brod na Kupi u dućan naš, u pekaru, ugostiteljske objekte jer oni tamo preko toga nemaju“, kaže Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

Blizina granice sa Slovenijom od minusa postala plus

Upravo blizina granice sa Slovenijom od minusa je brzo postala plus. Istra i Kvarner najuspješnije su regije po broju gostiju ove sezone. U Gorskom kotaru od 1. kolovoza do danas odmaralo nešto više od 2900, što domaćih što stranih. S obzirom na česte izmjene boja Hrvatske na listama europskih zemalja blizina graničnih prijelaza je veliko olakšanje za turiste.

“Gosti su pretežno orijentirani na prirodu i na odlazak na vrh Risnjaka i na izvor Kupe, hoće mir i tišinu, a pošto je tu blizina granice ako se i zatvore granice oni su za 10 minuta van Hrvatske i mogu se vratiti u svoju zemlju“, kaže Marko Čićavica, iznajmljivač.

U Istarskoj županiji danas je jedan novi slučaj dok je u Primorsko-goranskoj dvoje novozaraženih. Zbog dobre epidemiološke slike unatoč velikom priljevu stranaca iz oba stožera traže uvođenje mjera po regijama.

“Gorski kotar je zaista bogomdan u smislu da je to jedan veliki prostor u kojem je mala gustoća naseljenosti, prema tome gosti koji dođu ne mijenjaju epidemiološku situaciju i zbog toga je to i dalje korona free“, kaže Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županije.

Jesen i zima, a time i sezona prehlada su pred vratima. Sada se treba dobro pripremiti da disciplina i trud ali i pozitivno iskustvo prvog korona vala ne odu u vjetar.

“Najbliži KBC ovom dijelu Hrvatske je u Rijeci, gdje su na raspolaganju 53 respiratora za čak tri županije, koje na sreću još uvijek odlično stoje s korona brojkama. Gorani se nadaju da će i dalje imati nula zaraženih i da neće biti potrebe za liječničkom pomoći.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI