HRVATSKA POTPISALA POVIJESNI UGOVOR S ITALIJOM! Grlić Radman: ‘Sporazumno smo utvrdili crtu razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva’

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je komentirao Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva, kojeg su potpisale Hrvatska i Italija u Rimu.

“Potpisali smo povijesni Ugovor između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva”, kazao je.

“Ovim Ugovorom sporazumno smo utvrdili crtu razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva između dviju susjednih i prijateljskih država i tako na trajnim osnovama uredili pitanje razgraničenja s Italijom u skladu s međunarodnim pravom”, dodao je.

“Određivanjem te granice Hrvatska i Italija učvrstit će međusobnu suradnju na Jadranskom moru, na Jadranu, našoj zajedničkoj kulturnoj, povijesnoj, geopolitičkoj baštini”, objasnio je Grlić Radman.

Njegov talijanski kolega Luigi Di Maio kazao je da potpisivanjem započinje “nova faza” odnosa dviju zemalja koja u središte odnosa “ponovo stavlja Jadransko more”.“Italija je jedan od naših najvažnijih gospodarskih partnera. Trgovinska razmjena između Hrvatske i Italije iznosila je prošle godine gotovo šest milijardi eura, što je povećanje od 27 posto”, nastavio je Grlić Radman.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI