Hrvatska nikada neće odustati od potrage za nestalima

FOTO: Pixsell

Hrvatska nikada neće odustati od potrage za nestalima u Domovinskom ratu, istaknuto je u nedjelju na konferenciji u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu te je opet upućen apel svima koji imaju informacije o nestalima – da ih iznesu.

“Polazeći od prava svake obitelji na istinu o sudbini svoje nestale djece, roditelja, braće, se sestara, supružnika, bake i djedova a pritom polazeći za osjećajem za moralno i pravedno – za Hrvatsku je ovo uistinu bolan dan”, kazao je premijer Andrej Penković prilikom obraćanja na konferenciji održanoj u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

Na konferenciji je, uz ostale, sudjelovao i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Plenković je odao duboko poštovanje svim koji nakon ratnih trauma ustrajno i strpljivo očekuju istinu o sudbini najmilijih te im poručio da hrvatska Vlada nikada neće posustati u potrazi za nestalima i učiniti će sve da se dozna njihova sudbina.

“Vaše životne sudbine, vaša nada, izvor je, poticaj i trajna obveza hrvatskoj Vladi i svim institucijama na snažan angažman u pronalaženju svih osoba nestalih u Domovinskom ratu i rasvjetljavanje svake pojedinačne sudbine”, kazao je.Premijer je naglasio da je Vlada u program rada pronalazak nestalih odredila kao prioritet.

Intenzivno radimo na pronalasku nestalih, unapređujemo model u otkrivanju njihove sudbine i identifikaciju posmrtnih ostatak, prikupili smo saznanja o 242 moguća mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica, proveli terenska istraživanja na 205 mjesta, osnažili sustav za traženje nestalih i pojačali međuresornu suradnju i suradnju s udrugama, rekao je Plenković.

“Značajne iskorake napravili smo i na području međunarodne suradnje, koraci naprijed napravljeni su i s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, no nažalost još nema stvarnog napretka u suradnji sa Srbijom”, naglasio je.

Hrvatska će nastaviti inzistirati na rješavanju pitanja nestalih sa Srbijom

Plenković je poručio da će Hrvatska nastaviti inzistirati na rješavanju pitanja nestalih sa Srbijom.

Cilj je omogućiti pristup vojnim arhivima u Srbiji, prikupiti podatke od osoba koje raspolažu o saznanjima o nestalima i prikrivenim grobnicima, a nalaze se na teritoriju Srbije, bitno je osigurati i dostavu dokumenata i zapisnika o posmrtnim ostacima tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice, kazao je.

“Preduvjet tome je politička volja koja zadnjih dana čujemo u izjavama srbijanskih dužnosnika i sada očekujemo da ona bude pretočena i u djela”, rekao je Plenković.

Premijer je podsjetio da Hrvatska još traga za 1869 nestalih te pozvao sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nestalima ili prikrivenim grobnicama da ih podijele s nadležnim tijelima.

“Moramo ići naprijed a za to nam je potrebna iskrena pomirdba, a ona se može graditi samo na istini, činjenicama ali i suradnji u pronalasku svih nestalih i na pravdi za sve žrtve u Domovinskom ratu”, zaključio je.

I potpredsjednik Hrvatskog sabora Reiner Željko istaknuo je kako nikada ne smijemo prestati tražiti nestale dok se ne sazna sudbina i zadnjeg s popisa. I on je pozvao sve koji nešto znaju da to kažu.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI