HRVATSKA NIJE JEDINA ‘ZLOČESTA’ ČLANICA: Ni Njemačka ne sluša preporuke Europske Komisije

Od učlanjenja u Europsku uniju Hrvatska je potpuno provela samo pet posto preporuka Europske komisije, a “značajan napredak” je postigla samo u 12 posto preporuka, ocijenili su analitičari Raiffeisen banke u redovitoj srpanjskoj analizi ekonomskog stanja u Hrvatskoj, kaže Bruegel a prenosi Novi list.

Naime, većinu naputaka iz Bruxellesa Hrvatska nije provela navode podatci Raiffeisen banke zbog čega analitičari nisu iznenađeni time što reforme u Hrvatskoj kasne, a njezino gospodarstvo zaostaje.

Ni ostale članice EU-a nisu puno bolje u provođenju preporuka Komisije, koje ona redovito upućuje zemljama u sklopu tzv. Europskog semestra, što ne čini Hrvatsku iznimkom.

Rezultati nedavnog istraživanja instituta Bruegel iz Bruxellesa, koji radi za potrebe članica Unije, pokazali su da se Hrvatska u provođenju preporuka smjestila na 21. mjesto među 27 promatranih članica – u donju trećinu. Tri najveće članice Unije – Njemačka, Francuska, Italija – smjestile su se u donju polovinu ljestvice, a najveće je iznenađenje to što se među najneposlušnije članice uvrstila Njemačka, koja se s Mađarskom i Slovačkom nalazi na začelju po discipliniranosti.

Apsolutni rekorder u neprovođenju preporuka Europske komisije je Luksemburg, koji je i domovina njezinog predsjednika Jean-Claude Junckera. S druge strane, najmarljivije članice su Finska i Slovenija, ali i Velika Britanija koja je odlučila napustiti Uniju.



Istraživanje Bruegela je pokazalo da članice EU-a sve manje slušaju Komisiju, jer u razdoblju od 2013. do 2017. nisu provele većinu njezinih preporuka. Najviše je pala disciplina u zemljama koje su tijekom krize bile najmarljivije u kresanju proračunskih manjkova.

Za Komisiju nije problem samo u nediscipliniranosti najvećih triju zemalja, osobito Njemačke. Bruegel uvijeno daje do znanja da se Komisija ne usudi Berlinu otvoreno napisati što bi trebao poduzeti kako bi smanjio neravnoteže u Njemačkoj i tako pomogao cijeloj Uniji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI