HRVATSKA NABAVLJA LIJEK REMDESIVIR: Beroš: ‘Do 30. rujna nabavit će se 10.000 doza lijeka za liječenje težih covid pacijenata’

Pixabay/Ilustracija

Na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke odlučeno je da će Hrvatska nabaviti 10 tisuća doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

“Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna u količini od 10 tisuća doza”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Dodao je kako je riječ o lijeku za liječenje težih covid pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kisik.

Financijska sredstva za nabavu ovoga lijeka osiguravaju se u planu HZJZ-a, a za provedbu je zaduženi Ministartsvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Beroš je objasnio i da lijek remdesivir nije redovno ni komercijalno dostupan na europskom tržištu, a nabava je omogućena na način da je EK 18.7. , nakon provedba zajedničke nabave, sklopilaje okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom



Ugovor je sklopljen s proizvođačem lijeka za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave.

“Proizvođač je poseban ugovor o kupnji lijeka uputio u Hrvatsku 13. kolovoza”, naglasio je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI