Hrvatska je uvela maske za konobare pod pritiskom Njemačke, Austrije i Slovenije: ‘Gosti žele isto iskustvo kao i u svojim domovinama’

Foto: Pixsell

Ugostitelji pozdravljaju nove mjere Nacionalnog stožera o obveznom nošenju zaštitnih maski za konobare i poručuju da nije riječ o velikoj promjeni s obzirom na dosadašnje postupanje u borbi protiv virusa budući da je određeni dio ugostiteljskih djelatnika već radio s maskama na licu, naveo je u izjavi za Dnevno predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK Dražen Boban.

Dodao je da će konobarima možda biti nešto teže raditi s maskama na licu na visokim temperaturama, ali i istaknuo da je djelatnicima u restoranskim kuhinjama daleko teže raditi pod maskama nego konobarima, no što je, tu je, kaže, mjere se moraju poštovati.

No, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u izjavi za Dnevno navodi da smo mjeru obveznog nošenja maski za konobare uveli pod pritiskom Njemačke, Austrije i Slovenije, odnosno zemalja iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju kako bi gosti i u Hrvatskoj imali ista iskustva kao i u svojim domovinama.

“Gost je u Njemačkoj navikao da ga konobar poslužuje s maskom na licu jer je kazna za konobara ako ne nosi masku 1500 eura, dok u Hrvatskoj kazna nije propisana. U Njemačkoj i gost mora imati masku na licu, u na sne mora. Obveza nošenja maski za konobare donesena je zbog pritiska zemalja iz kojih nam dolazi najveći broj turista”, pojašnjava Medak.

Širenje zaraze otvorilo je pak čitav niz pitanja kod ugostitelja. Nije im jasno treba li cijeli personal ići u samoizolaciju ako se zarazi jedan od konobara ili ako se naknadno dozna da je jedan od gostiju bio zaražen. Odluku o tome tko ide u samoizolaciju donosi epidemiloška služba, no tada se otvara pitanje na čiji trošak. Također, postavlja se i pitanje ide li konobar u samoizolaciju ili na bolovanje, a iako bi sve trebalo ići na teret države, činjenica je da je naknada HZZO-a za samoizolaciju manja od one za bolovanje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI