HRVATSKA INOVATIVNOST! Prvi put u svijetu proizvedeno pivo od morskog kvasca

wikimedia

Od kvasca iz mora prvi put je u svijetu napravljeno pivo, i to upravo u Hrvatskoj.

Bivši student Sveučilišnog odjela za studije mora Petar Puškarić, za diplomski je rad zamislio i prvi u svijetu uspio proizvesti pivo od kvasca izoliranog iz mora!

Sad već znamo da je Petar uspio i s profesorima i kolegama studentima gotovo sasvim popio diplomsko morsko pivo.


“Morski kvasci se u svijetu već iskorištavaju u biotehnologiji, neki se koriste za proizvodnju nekih spojeva u medicini i farmaciji, recimo ovaj kvasac koji smo mi dobili služi za proizvodnju vitamina B, riboflavina koji služi u prehrani kao bojilo i pojačivač okusa”, objašnjava Petar Puškarić.

Okus morskog piva nije, pak, Petar ničim pojačavao. Ječam, hmelj, voda, kad je iz mora uspio dobiti kvasac, dalje se držao najjednostavnijeg recepta.“Jedina je razlika od klasičnog piva što možda ima malo manje CO2, ali aromom ne biste nikad rekli da je to pivo iz mora, ali da je specifična aroma, je, drugačija je od svih piva koje sam ja probala”, opisuje Matea Baranović.

“U biti ni u najmanju ruku nisam mislio proizvoditi pivo u laboratoriju jer nije baš specifično namijenjen tome, ali ideja nam je pala na predavanjima gdje normalno spominjemo kvasce koji su jedan od stanovnika mora, jedna komponenta tog mikrobnog planktona koji normalno obitava i pala je ideja, eto. Poznavajući da je kolega pivar u slobodno vrijeme, odnosno bavi se pivarstvom, da bi mogli eventualno iskoristiti morski kvasac za tu primjenu”, prepričava doc. dr. sc. Marin Orduljiz Sveučilišnog odjela za studije mora, Sveučilišta u Splitu.

Nije sve išlo brzo i lako, no nisu ni odustajali. Od pronađena četiri kvasca koja mogu fermentirati proizvode potrebne za pivo, jedan je u cijelosti uspio odraditi posao i proizveo Morski kukumar.

“Napravili smo lagano pivo od 4.5 posto alkohola bez puno hmelja, bez puno raznoraznih sladora koji daju boju i okus, tako da smo dobili blago kiselkasto pivo s voćnim aromama”, kaže Petar Puškarić.

Sama se proizvodnja, uostalom, ne razlikuje od one bilo kojeg drugog craft piva – divlji kvasac iz mora ono je što kukumar čini posebnim i jedinstvenim u svijetu.

“To je i mene iznenadilo, prvi put u svijetu, prema bilo kojoj dostupnoj literaturi koju sam ja mogao naći, kako znanstvenoj, tako onoj popularnoj, bilo je nekakvih izolata kvasaca s velikih dubina, ali riječ je o pronađenim fermentiranim proizvodima u zatvorenim posudama, tako da smo mi sad prvi put iskoristili taj potencijal kvasca iz mora koji se inače već dugi niz godina pokušava izvući odnosno pronaći, eventualni nekakav novi potencijal i odredili smo mu sposobnost fermentacije”, rekao je Marin Ordulj.

“Svakako kvasac treba još detaljno istražiti za mogućnosti velike fermentacije, nekoliko stotina ili tisuću litara zbog toga što u tim uvjetima drugačije kvasac reagira, drugačije se ponaša na malim turama”, naglašava Puškarić.

No, za ta istraživanja naši morski pivari trebaju i vremena i puno bolji laboratorij od ovog, a sponzori i ulagači su dobrodošli.

“More samo po sebi je jedan ogromni neistraženi potencijal, recimo mi nekako znamo jedan jako mali dio mora, više manje znamo skoro cijelu površinu mjeseca, od najmanjeg kratera do ravnica. U moru još imamo toliko nepoznanica koje upravo ovakva istraživanja nam otkrivaju”, zaključio je Marin Ordulj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI