Hrvati rekli što misle o novoj Vladi: Koja stranka ima najveću, a čiji čelnik najmanju podršku?

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Rezultate novog istraživanja Crobarometra za svibanj u petak je objavio Dnevnik Nove TV, koje je provedeno u prvoj polovici tog mjeseca, a to su razdoblje prvenstveno obilježili pregovori stranaka nakon izbora s ciljem formiranja parlamentarne većine i dogovora oko sastava buduće Vlade. Tijekom provedbe istraživanja potvrđen je dogovor HDZ-a i partnera s DP-om te je konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora.

HDZ ima podršku 30,5 posto zainteresiranih birača, pa ne samo da je i dalje vodeći, već im je to i najveća podrška u posljednjih godinu dana. S druge strane počeo je pad SDP-a, koji je i dalje drugi s potporom od 20,2 posto, što je dva postotna boda manje nego u travnju, a slijede Možemo!, Most i Domovinski pokret.

Možemo! je i dalje opcija za 11,1 posto ispitanih i u blagom je padu, a Most je u svibnju odabir za 8,6 posto ispitanih. Na rejtingu Domovinskog pokreta, od ulaska u vladajuću koaliciju, mogu se uočiti promjene – u odnosu na prethodni mjesec su u padu. Sada ih podržava 7,4 posto ispitanih, što je manje za gotovo tri postotna boda.

Foto: Dnevnik.hr

Sve ostale stranke imaju manje od dva posto potpore. S druge strane, porastao je broj neodlučnih na 10,6 posto, dok je za jedan postotni bod više onih čiji odabir nisu stranke koje prelaze prag kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica.

Pad popularnosti predsjednika Milanovića

Zoran Milanović, kojem popularnost posljednjih mjeseci blago pada, pa i ovaj mjesec, od svih promatranih političara ipak ostavlja najbolji dojam, te je pozitivac za 47 posto ispitanih. Slijedi ga Božo Petrov o kojem pozitivno mišljenje ima 41 posto ispitanih.



Plenković kuha opak tajni plan: Sada je puno više jasno zašto je pristao na sve i brzo složio Vladu

Premijer Andrej Plenković na trećem je mjestu, a 39 posto ispitanih o njemu ima pozitivan dojam. Sa samo jedan posto manje, Na četvrtom mjestu je Tomislav Tomašević sa samo jednim postnim bodom manje, a pet najpozitivnijih političara zatvara Dalija Orešković.

Foto: Dnevnik.hr

Valja spomenuti da se na šestom mjestu smjestio čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je još prošli mjesec bio na drugom mjestu. Tada je o njemu pozitivan dojam imao svaki drugi, a sad tek svaki treći ispitanik.

Najlošiji dojam na ispitanike u svibnju ostavio je Peđa Grbin, te je negativac za 54 posto ispitanih, a čelnika SDP-a, slijedi čelnik HDZ-a, koji to drugo mjesto dijeli s koalicijskim partnerom Hrvojem Zekanovićem, a razlika između prvog i drugog mjesta tek je jedan posto.

Foto: Dnevnik.hr

Na trećem je mjestu predsjednik Sabora Gordan Jandroković o kojem negativno mišljenje ima 51 posto ispitanika, dok kod svakog drugog ispitanika negativan dojam ostavlja Anka Mrak Taritaš.

Žene pesimističnije od muškaraca

Poslijeizborni potezi i pregovori itekako su ostavili posljedice kod građana. Izuzev predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, nikome od vodećih političara popularnost nije porasla u odnosu na razdoblje prije izbora, a najveći pad osobne potpore bilježi Ivan Penava.

Gledamo li ukupni dojam kao kriterij, najbolje kod ispitanika prolaze Matija Posavec, Zoran Milanović i Dario Zurovec, a najlošije Hrvoje Zekanović, Krešo Beljak i Peđa Grbin.

Plenković ima zanimljivu formulu za manjine: Ovako funkcionira metoda četiri plus četiri

Za 65 posto ispitanih država ide u pogrešnom smjeru, i to je skok od sedam posto u mjesec dana, dok četvrtina građana (25 posto) misli da država ide u dobrom smjeru, a 10 posto nije sigurno.

Žene su pesimističnije od muškaraca, a najviše su ogorčeni ispitanici od 31. do 44. godine, dok su najoptimističniji umirovljenici i ljudi pred mirovinom, odnosno stariji od 60 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI