HRELJA: ‘Građani očekuju mesiju koji će riješiti sve probleme; to se neće dogoditi’

screenshot

O aktualnim temama, pripremama za EU izbore Hrvatske stranke umirovljenika koja je novi član Amsterdamske koalicije, o porastu zapošljavanja umirovljenika na pola radnog vremena i pomacima na hrvatskom tržištu rada u Novom danu N1 televizije govorio je saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja.

Pratite kao bivši uljanikovac situaciju sa spašavanjem posrnulog brodogradilišta. Postoji zadrška nakon odabira novog strateškog partnera Brodosplita – ima li on dovoljno novaca.

“Da, to je možda čak bio zadatak Uprave koja je gledala sve te ponude, očito da to nije učinjeno i da je ministar Horvat veoma oprezan u toj priči, tko ne bi bio. U javnosti se sada pojavljuju ogromne cifre koje su potrebne za restrukturiranje. Treba sve to ispitati, moguće da je tako, a moguće i da se pumpaju pregovaračke pozicije. Država ne može pobjeći od sudjelovanja u razrješenju pitanja Uljanika i 3. maja jer se mogu aktivirati dodatna jamstva, a i kao takva gubi ugled u smislu da je brodograđevna brodograđevna industrija u Hrvatskoj vjerodostojna. To je pitanje i prestiža i digniteta jedne država.”

Postavlja se pitanje u kojem će obliku država sudjelovati u restrukturiranju, ako će to biti u omjeru pola-pola, a ishod je neizvjestan.

“Premalo je informacija da bi se moglo zaključivati i o snazi i o namjeri partnera, kao i o eventualnom ishodu jer svi kriju informacije kao zmija noge. Sigurno kad bi netko otvoreno govorio kolika su potraživanja, koliko je potrebno da se brodovi završe, realnije bi se moglo zaključiti. Reference gospodina Debeljaka ne znam, ali znam da je lukavo postupio što je disperzirao svoje poslovanje na 70-ak tvrtki. Za Fincantieri mogu reći da je dobar i organiziran partner – državna tvrtka Italije koja je još 70-ih učinila što mi nismo, podvukla crtu i rekla nećete poslovati u crvenom. Što se tiče njihovog poslovanja, mogu reći daj bože da i mi uvedemo takva pravila igre u našu brodogradnju.”



Biti strateški partner Uljaniku s jedne je strane atraktivno jer se može računati na pomoć države.

“Prvo, nitko kao strateški partner ne dolazi zato što nas voli, nego jer ima određeni poslovni interes. Veže li se za to brodogradilište ili nešto šire, to treba odgonetnuti. Naravno da je poslovanje s državom svakom partneru u brodogradnji interesantno i da se izvuče što više jer država je talac ove situacije. 

Potrošeno je puno vremena, ja kao bivši uljanikovac želim da Hrvatska ima brodogradnju, ali ne bilo kakvu.

U Saboru slijedi interpelacija o propaloj nabavci višenamjenskih borbenih zrakoplova. Vlada kaže da su tvrdnje u interpelaciji neosnovane i neutemeljene.  Smatrate li da ćemo ipak dobiti neke odgovore od ministra Krstičevića?

“Interpelacija je mehanizam koji je na raspolaganju oporbi i oporba ima pravo propitivati. Želja je oporbe da se drugi put ne ponovi greška nabavkom zrakoplova, ako su nam i potrebni jer mi smo pod kišobranom NATO-a. Interpelacija je prilika da i to propitamo. Danas se ratovi vode bespilotnim letjelicama, države se brane raketnim sustavima. Ni Domovinski rat nismo dobili avionima, nego zajedništvom. To je lijepa prilika da se propituje pa i da se stvari riješe.”

HSU je pristupio Amsterdamskoj. Je li gotova lista za izbore za Europski parlament?

“Lista će biti javno prezentirana 23. veljače. Mi već znamo gotovo sve koji će na njoj biti, ja ću biti četvrti kao čelnik HSU-a. Izabrali smo Amsterdamsku koaliciju jer smo između ostalog u saborskom klubu s GLAS-om, veoma smo se lako dogovarali i nitko nikome nije nametao neka rješenja ili se postavljao kao autoritet. Mi smo jedna grupacija političkih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka koja se veoma lako dogovara i koja u suštini ima funkciju okupljanja, a ne razdvajanja i svađanja. Okupljamo sve od centra na lijevo.”

Europski izbori dobar su test za rejting stranaka. Prema posljednjim istraživanjima vodeće stranke padaju, GLAS i Start Dalije Orešković rastu.

“Ankete k’o ankete. Neke vas čine zadovoljnima, neke manje zadovoljnima. One su dobar indikator trendova. Bilo je za očekivati da nakon gafova Živi zid počne padati, da to nije ona idila koja se na početku predstavljala. Drago mi je da naša glavna zvijezda Anka Mrak Taritaš s GLAS-om raaste, boris se srdačno. Pojavljuju se i novi igrači, na primjer gospođa Orešković, a nažalost SDP i dalje polako tone, ali to je doživljaj naših građana i to je indikator kako nas promatraju. Silno očekuju novu zvijezdu, mesiju koji će riješiti sve probleme. Ja mislim da se to neće dogoditi.”

Uoči predsjedničkih izbora postavlja se pitanja može li ljevica izaći sa zajedničkim kandidatom?

“Mislim da će se intenzivno o jednom jeindom kandidatu razgovarati nakon izbora za EP. Mislim da nitko neće isticati kandidate sada, osim ovih pojedinačnih, mislim da će se tu raditi korak po korak. Nemam nekih naznaka tko bi mogao biti zajednički kandidat, sve su to sad probni baloni, ali ništa konkretnije se ne događa.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI