HREJTING O PITANJU SIGURNOSTI: ‘U slučaju rata Hrvatska bi se mogla obraniti, ali uz pomoć NATO-a i EU’

Foto: Domovinskirat.hr

Zbog rata u Ukrajini došlo je do promjena u svijetu. One nisu zaobišle ni Hrvatsku. Pitanjem sigurnosti u našoj bavi se HRejting HRT-a. Anketa je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +- 2,62 posto. Pouzdanost istraživanja je 95 posto.

Na pitanje bojite li se da bi se Hrvatska mogla izravno uključiti u rat, 46,5 posto ispitanika se ne boji da će se to dogoditi, a 40 posto boji se te mogućnosti. Niti se boji, niti se ne boji njih 13 posto, a 2,5 post nisu sigurni.

Što se tiče pitanja o obrani naše zemlje u slučaju izbijanja rata i napada, 11 posto ispitanika smatra da bi Hrvatska vojska mogla samostalno obraniti zemlju. Najviše njih, 45,9 posto, smatra da može, ali samo uz pomoć NATO-a i Europske unije. Da Hrvatska nije spremna za vojni sukob misli 36,9 posto ispitanika, a ostali (6,1 posto) ne znaju ili ne žele odgovoriti.

Jedno od pitanja bilo je vezano uz povećanje vojnog i obrambenog proračuna. Više od polovine ispitanika, njih 55,2 posto, slaže se s prijedlogom da Hrvatska poveća izdvajanja za obranu i vojsku. Ne slaže se pak njih 26,2 posto. Niti se slaže, niti se ne slaže gotovo 13,8 posto ispitanika. Samo 4,7 posto ispitanika nije želio odgovoriti.

Što se tiče informiranosti o najbližem skloništu, oko 24 posto zna gdje se nalazi najbliže sklonište, a podjednak postotak to ne zna. Gotovo 6 posto zna, ali kaže da bi se prije sklonili u svoj podrum. Od ukupnog broja 20 posto ne zna gdje im je najbliže sklonište i sklonili bi se u svoj podrum. Oko 13 posto ispitanih ne zna gdje je najbliže sklonište i ne zna gdje bi se sklonili, a njih 12 posto kaže da nema skloništa u blizini.Facebook Comments

Loading...
DIJELI