HORVATINČIĆEV ŽIVOT IZA REŠETAKA: Zdravlje mu je sve lošije, jedva prošeta dva sata. Zbog raka mu teško pada zatvorska hrana

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na štakama, ali smireno, prije desetak dana poznati poduzetnik Tomislav Horvatinčić stigao je pred zagrebački Remetinec na odsluženje kazne u trajanju od četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće 2011. godine u kojoj je život izgubilo dvoje talijanskih nautičara.

Odlazak u zatvor Horvatinčiću je u više navrata odgađan zbog zdravstvenog stanja.

Premda je u tom razdoblju vršen neviđen medijski pritisak, oni koji Horvatinčića poznaju tvrde da je on uistinu prolazio i još uvijek prolazi teško razdoblje.

Muku muči s karcinomima, sve teže hoda, a osim toga odnedavno su mu se po koži pojavili neobični tragovi zbog kojih njegovi prijatelji strahuju od raka kože. U Remetinec je Horvatinčić stigao u pratnji svojeg odvjetnika Velimira Došena, koji ga tamo redovito posjećuje, no bez obzira na te posjete, on ondje naprosto kopni.

Ne osjeća se najbolje, stanje mu se svakodnevno pogoršava, a osim toga problem mu predstavlja to što mu je prekinuto liječenje i terapije koje bi mu pomogle da se skine sa štaka koje mu otežavaju hodanje.



U ćeliji se Horvatinčić navikava na posve novi život. U društvu drugih zatvorenika svakoga dana prošeta po dva sata, ali i to mu ne ide lako. No, s tim se ipak donekle nosi, ono što njemu kao bolesniku koji ima rak želuca predstavlja problem svakako je zatvorska hrana s obzirom na to da pacijenti s takvim dijagnozama u stvarnom životu podliježu posebnom režimu ishrane. “Bolestan sam čovjek, ja sam ispoštovao zakonske procedure, bit ću dobar zatvorenik”, izjavio je Horvatinčić u svojoj posljednjoj izjavi uoči odlaska iza rešetaka, a tom prilikom otkrio je da je on zapravo bolestan čovjek koji za sobom vuče šest operacija među kojima su tri tumora.

Danas, kada Horvatinčić iza rešetaka nastoji izboriti pravnu zadovoljštinu, više nitko i ne spominje njegove poduzetničke pothvate. Štoviše, mnogo je onih koji su mu posljednjih godina okrenuli leđa, ali i mnogo onih koji su zaboravili na kontroverze oko njegova Centra Cvjetni, protiv kojega su prije desetak godina prosvjedovali razni aktivisti među kojima se nalazio i aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno sa svojim aktualnim stranačkim kolegama glumcem Vilijem Matulom i novom saborskom zastupnicom Uršom Raukar. To što se o Centru cvjetni više ne priča, ne znači da on još uvijek nije atraktivno zdanje. Pridonosi atraktivnosti činjenica da se Centar koji je na tržište lansirala Hoto grupa nalazi u samom središtu hrvatske metropole, a ondje se pak za metar kvadratni stana plaćalo i do 7000 eura pa je razumljivo da u Horvatinčićevu centru danas nekretnine posjeduje hrvatska poduzetnička, sportska i druga elita dubljega džepa.

Dva stana, ali i dvije garaže u Centru cvjetni u vlasništvu su Marine Mamić. Riječ je o supruzi odbjeglog međugorskog reformatora hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića koji se nedavno državi uplatio 52 milijuna kuna, na što ga je obvezivala pravomoćna presuda osječkog Županijskog suda za izvlačenje novca iz Dinama. Treba podsjetiti da je država i prije sklapanja sporazuma s Mamićevom Marinom, a nakon što je presuda postala pravomoćna, naplatila ranije blokiranih 7,5 milijuna kuna, a Mamićeva supruga sporazumom se obvezala ispuniti preostalu obvezu od 44,5 milijuna kuna u roku od mjesec dana. Navedeni iznos uplaćen je 21. srpnja ove godine u korist proračuna RH, a do ove ogromne sume Marina Mamić došla je podizanjem hipotekarnog kredita u banci.

Susjed Mamićeve supruge u Centru Cvjetni je i Zlatko Marić, vlasnik poznate zaštitarske kuće Sokol Marić, a u susjedstvu se nalazi i nekretnina Daniela Vukova, njemačkog državljanina koji je godinama bio potpredsjednik njemačke državno-privatne plinske kompanije Montana Gas s 350 tisuća zaposlenika. U poduzetničkim vodama Vukov je poznat kao Mr. Gas, a posljednjih nekoliko godina povezivan je s nizom privatnih plinskih tvrtki od Malte, do Švicarske i Engleske. Međutim, mediji su o njemu pisali baš zbog Horvatinčićeva stana jer se žalio na susjeda koji je obnavljajući svoj stan devastirao njegovu nekretninu.

Ovaj tajanstveni biznismen u Centru Cvjetni posjeduje inače dva stana na petom katu, jedan od 155 i drugi od 60 m2, a kupio ih je još 2012. godine. U jednom se stanu nalazi njegov dom, dok je Vukov drugi stan prenamijenio u ured. “Prije četiri godine dvoetažni penthouse od 224 m2 na sedmom katu, koji se nalazi točno iznad naših stanova u Centru Cvjetni, plus 312 kvadrata popratnih prostorija, među kojima su skladište, garaža, lift i terasa kupio je austrijski državljanin Wolfgang Schepe preko svoje tvrtke Satura. Nakon što je kupio stan u lipnju 2014. počeo je njegovu kompletnu transformaciju, intenzitet njegovih radova od početka je bio toliko jak da su se zidovi tresli kao da je jak potres pa smo se supruga i ja na neko vrijeme morali iseliti iz svoga stana”, otkrio je prije par godina ovaj bogataš koji susjedstvo dijeli i s bivšom glasnogovornicom i bivšom savjetnicom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Radi se o Jadranki Jureško-Kero, čiji je suprug Domagoj Kero bivši hrvatski diplomat, no bračni par poznat je po kontroverzama zbog kojih su se izgleda i sami odlučili povući iz javnosti. U javnosti je zato više od jednog desetljeća prisutna jedna od najatraktivnijih Hrvatica, bivša misica Anica Kovač, supruga poznatog nogometaša i trenera Roberta Kovača, koja također u Centru Cvjetni posjeduje stan. Premda su tijekom života u Zagrebu Robert i njegova supruga Anica živjeli u elitnoj vili u Babonićevoj, čiji je vlasnik Robert Kovač, atraktivna Anica na petom katu Centra posjeduje stan s 11 prostorija koji se prostire na 173 m2 koji je kupila od Hoto grupe u studenom 2017. godine. Radi se, kako tvrde upućeni, o nekretnini s impresivnim pogledom, u koji gospođa Kovač tek povremeno zalazi. Ni Sokol Marić u svojem stanu na četvrtom katu nije čest gost, ali je zasigurno i on jedan od onih zbog kojih se ove nekretnine dovode u kontekst luksuza.

Inače je aktualni vlasnik Horvatinčićeve Hoto grupe tvrtka Immoinvest Worldwide Limited, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima. Prije odlaska u Remetinec Horvatinčić je sina Krešimira imenovao direktorom u svojim tvrtkama Hoto Zrinjevac, Hoto Cvjetni i Hoto Istra, no i on sam ostao je na direktorskim pozicijama te je još uvijek na čelu krovne Hoto grupe kao predsjednik Uprave. Međutim, njegov je sin član Uprave još od 2018. godine pa posao može funkcionirati bez kadrovskih promjena. Inače je Krešimir Horvatinčić u očevoj Hoto grupi menadžer još od 2012. godine. U vrijeme kada su trajale pobune protiv Centra Cvjetni on se bavio marketingom, a otac ga u obiteljski biznis u hotelu i restoranu Babylon u Svetoj Nedelji uvodi još početkom 90-ih, odnosno odmah nakon što je završio Ugostiteljsko-turističku školu. U međuvremenu je Horvatinčić junior završio marketing i komunikacije na Visokoj poslovnoj školi Zagreb. Podaci s Poslovne Hrvatske otkrivaju da je Hoto grupa 2019. godinu privela kraju s prihodom od 3,26 milijuna kuna, što je osjetan pad u odnosu na godinu ranije kada su ostvarili prihod veći od 70 milijuna kuna.

Nakon gubitka od 8,18 milijuna kuna 2018. godine krovna tvrtka Horvatinčićeva poslovnog carstva 2019. godine zabilježila je neto dobit veću od dva milijuna kuna, ali su s 541.600 kuna na 1,2 milijuna kuna porasla kratkotrajna potraživanja od kupaca. Istovremeno su kratkoročne obveze prema dobavljačima sa 723.900 pale na 281.300 kuna. U istoj toj 2019. godini Hoto Cvjetni je povećao prihod na 8,69 milijuna kuna sa 7,46 milijuna iz prethodne 2018. godine, a ostvarena je dobit od gotovo pet milijuna kuna, što je također značajan iskorak u odnosu na gotovo tri milijuna kuna minusa koliko je tvrtka ostvarivala 2018. godine.

Hoto Zrinjevac je pak u istom razdoblju zabilježio prihode od 5,6 milijuna kuna, što je značajan pad u odnosu na prihode od 11,89 milijuna kuna iz 2018. godine, istovremeno je neto dobit s 277.300 kuna porasla na značajnih 980.100 kuna. Spomenimo i tvrtku Hoto Istra koja je osnovana 2019. godine kada je ujedno uprihodila simboličnih 800 kuna prihoda, ali i minus od gotovo 700.000 kuna. Međutim, radi se o investiciji u dugotrajnu imovinu od oko 6,5 milijuna kuna, odnosno govorimo o tvrtki koja upravlja projektom gradnje luksuznih vila u istarskom Baratu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI