Hollande uvjeren da borba protiv ISIL-a u Iraku spriječava terorizamu Europi

kremlin.rs

"Poduzimanje protuterorističkih operacija ovdje u Iraku sprječava takva djela na našem tlu”, istaknuo je Hollande u blizini Bagdada

Francuski predsjednik Francois Hollande tijekom posjeta Iraku kazao je da je podrška vojnim operacijama protiv Islamske države ključna za sprječavanje terorističkih napada kod kuće.

Poduzimanje protuterorističkih operacija ovdje u Iraku sprječava takva djela na našem tlu”, istaknuo je Hollande u blizini Bagdada, u bazi iračke elitne Protuterorističke službe. Riječ je o jedinicama koje je obučila francuska vojska, predvodile su većinu velikih operacija protiv IS-a od 2014. godine i izvršile prvi proboj prema oslobađanju Mosula, najvećeg preostalog džihadističkog uporišta u Iraku.

Francuska nakon SAD-a daje najveću podršku koaliciji koja je izvršila na tisuće zračnih napada protiv Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, te je iračku vojsku opskrbila vojnom opremom i pružila joj obuku i savjete. Važni akteri te koalicije u kojoj sudjeluje 60 država su i Australija, Italija i Velika Britanija.

Iračke vojne snage potpuno su se raspale kad su džihadisti ISIL-a u lipnju 2014. zauzeli taj grad, drugi najveći u Iraku, te osvojili većinu sunitskog dijela države.

Džihadisti su potom u kolovozu 2014. osvojili još teritorija i protjerali stotine tisuća ljudi iz područja koja su bila pod kontrolom kurdskih pešmerga. Hollande će tijekom poslijepodneva posjetit Erbil u iračkom Kurdistanu, grad u kojem posebne francuske snage savjetuju pešmerge oko borbe za oslobađanje Mosula.



 

Očekuje se da će Hollande izraziti podršku pomirbi i ujedinjenju Iraka, no analitičari su zabrinuti da će dovršetkom operacija protiv IS-a na vidjelo ponovno izaći stare unutrašnje podjele u toj državi.

“Inzistirat će na važnosti nastavka napora kako bi se zajamčila trajna sigurnost zemlje nakon pobjede nad IS-om i suživot zajednica u Iraku, jedinstvenom i suverenom”, rekla je Elizejska palača u priopćenju uoči Hollandeovog puta u Irak.

Hollandeov posjet, čiji je program bio obavijen velom tajne sve do posljednjeg trenutka, odvija se pod maksimalnim mjerama sigurnosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI