HOD ZA ŽIVOT TRAŽI ZAŠTITU OD DORH-A I PUČKE PRAVOBRANITELJICE: ‘Trn u oku’ im je Možemo!, evo zašto

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zaštitu zaposlenika Grada Zagreba od moguće diskriminacije platforme Možemo! zatražili su iz inicijative Hod za život, izvijestili su iz te inicijative. Kako su istaknuli, zaštitu su zatražili od DORH-a i pučke pravobraniteljice. Dopis su uputili pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek.

Naglasili su kako im je povod za to izjava dr. Darka Richtera kako mu je rečeno “da kao gradski zaposlenik ne smije sudjelovati u Hodu za život”.

Iz Hoda za život navode u da je “dr. Richer rekao kako su ga, nakon što je izabran za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, predstavnici nove gradske vlasti stranke Možemo!, odnosno, članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, opetovano upozoravali da kao ravnatelj bolnice ne smije sudjelovati u Hodu za život”.


“S obzirom na to iskustvo dr. Richtera, inicijativu Hod za život zabrinjava mogućnost da bi stranka Možemo! ‘na izravan ili neizravan način mogla provoditi protuustavnu i protuzakonitu diskriminaciju više od 3.200 zaposlenika Grada’. Nadležne institucije trebaju istražiti te navode i zaštititi zaposlenike od ‘ograničavanja slobode misli i govora, okupljanja ili bilo kakve zakonite aktivnosti u njihovom slobodnom vremenu od strane poslodavca'”, piše u priopćenju.

Iz inicijative Hod za život nadalje ističu kako je “diskriminacija zabranjena u svim područjima, a osobito u području rada i radnih uvjeta što uključuje kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju”.Oni nadalje sumnjaju u čin kažnjivog djela iz Zakona o suzbijanju diskriminacije te su zatražili od DORH-a da se “protiv osumnjičenih osoba u tom smislu i pokrene odgovarajući postupak”.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca Darko Richter, kojeg je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak izabralo za novog ravnatelja te ustanove, povukao se iz procesa izbora i imenovanja ravnatelja, nakon što je to imenovanje izazvalo burne reakcije u javnosti zbog njegovih vrijednosnih stavova, poput izjave da umjetna oplodnja “na neki način predstavlja silovanje u epruveti”.

Nakon toga, predsjednica i članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak dali su ostavke smatrajući se odgovornima za neočekivane negativne posljedice vezane uz naknadna saznanja o njegovom javnom djelovanju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI