HOĆE LI ZBOG EURA POSKUPJETI KREDITI? Stručnjaci za 7Dnevno pobrojali prednosti i nedostatke uvođenja nove valute u Hrvatsku

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon objavljene informacije da je Hrvatska službeno ušla u europski tečajni mehanizam, 2 (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za euro, profesor monetarne politike na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu dr. Ivan Lovrinović u izjavi za Dnevno poručuje da je Hrvatska daleko od spremnosti za uvođenje zajedničke europske valute.

“Kad budemo na 80 posto njemačke produktivosti, kad budemo na 80 posto njemačkog standarda i 80 posto njemačkih plaća, ja ću biti prvi koji ću se zalagati za uvođenje eura, a budući da smo daleko od toga mogu samo kazati da premijer Plenković i njegova Vlada vode Hrvatsku prema grčkom scenariju”, poručuje Lovrinović i poziva sve pojedince, udruge i stranke – i Škorin Domovinski pokret, i Most, i platformu Možemo pa čak i SDP (uz podsjetnik da je i predsjednik Milanović svojedobno bio protiv eura) da se okupe i zajednički izvrše pritisak na Vladu kako bi se raspisao referendum o uvođenju eura jer, podsjeća, sve ankete u zadnjih nekoliko godina pokazuju da je većina građana Hrvatske protiv uvođenja europske valute.

Prema njegovom mišljenju, Plenković namjerno forsira uvođenje eura kako bi Hrvatsku stavio u potencijalni sanacijski program EU, odnosno kako bi Bruxelles vodio hrvatsku gospodarsku politiku u krizi koja nam dolazi, a sve po onoj narodnoj “brigo moja prijeđi na drugoga”.

Iako Lovrinović – jedan od najvećih protivnika uvođenju eura, čije predavanje “Euro, novac bez države” možete pogedati OVDJE – tvrdi da će uvođenjem eura neminovno doći do rasta cijena i pada plaća, ondosno životnog standarda, dr. Petar Vušković iz Centra za ekonomske analize i javne politike podsjeća da je empirijski dokazano da su cijene u zemljama koje su uvele euro porasle tek 0,23 posto što je, napominje, manje od godišnje stope inflacije u Hrvatskoj koja iznosi jedan posto.

Protivnici uvođenja eura posebno ističu da Hrvatska njime gubi monetarni suverenitet, a u slučaju financijske krize ili recesije državi se sužava manevarski prostor u vođenju aktivne monetarne politike, odnosno funkcionalnom tiskanju novca, jer smo tada pod kontrolom Europske centralne banke koja takvo nešto, naravno, neće dozvoliti. Protivnici eura pri tom navode primjere Češke, Poljske i Mađarske koje su ispunile uvjete za uvođenje eura, a ipak kalkuliraju s njegovim uvođenjem baš iz razloga što im se nacionalna valuta pokazala izrazito važnom kada dođe do eksternih šokova, poput krize iz 2008. – tim državama je u vrijeme recesije BDP rastao brže nego članicama eurozone!



Facebook Comments

Loading...
DIJELI