Hoće li turistička sezona završiti u plusu? Nismo najbolji na Mediteranu

Izazovnu turističku sezonu Hrvatska je krajem kolovoza uspjela izvući s plusomna razini godine koju je obilježio izrazito kišni svibanj i slabiji srpanj, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema podacima eVisitora u dosadašnjem dijelu godine zabilježeno je 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja, što predstavlja rast dolazaka od 4,1 posto i noćenja od 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u kolovozu bilo je oko 4,7 milijuna dolazaka i 31,5 milijuna noćenja, što je plus od 4,7 posto u dolascima i 2,6 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani.

Ovih dana bi službene rezultate sezone trebali predstaviti ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Ministar je prošlog tjedna već objavio da će godina završiti u plusu, zahvaljujući i dobrim najavama za posezonu koja se u Hrvatskoj broji od rujna. Ono što može zabrinuti turistički sektor jest manjak njemačkih gostiju. Zabilježen je pad dolazaka od jedan posto te pad noćenja od skoro dva posto u odnosu na lani.

Kampovi su jedini segment smještaja koji je i s krajem kolovoza zadržao minus od 1,3 u noćenjima, što je ipak rast u odnosu na srpanj. Hoteli su imali gotovo šest posto više plusa u dolascima te 1,8 posto u noćenjima, dok je privatni smještaj imao 5 posto više dolazaka nego lani, s 2,5 posto više noćenja. Nakon minusa u srpnju, apartmani su napredovali u kolovozu, što i nije zavidan rezultat uzevši u obzir da je ove godine otvoreno još oko 33 tisuće novih kreveta.

Sudeći prema prvim rezultatima koji dolaze iz drugih mediteranskih zemalja, Hrvatska je ove godine očekivano prošla puno slabije od Turske, ali bolje od Grčke koja bilježi minuse.



Turska je u prvih sedam mjeseci ugostila 24.69 milijuna stranih turista, što je 14 posto više nego lani, s Istanbulom na prvom mjestu po broju turističkih dolazaka dok Antalya bilježi rekordan rast od +17,6 posto u odnosu na 2018. godinu. Analiza kuće STR pokazala je također da je ovog ljeta u Turskoj, uz popunjenost hotela rasla i prosječna cijena sobe dosegavši 100 eura po noći.

Grčka je nakon dvije godine jako dobrih rezultata bilježi pad prometa u hotelima. Hoteli u Grčkoj imaju minus od 15 posto na kopnenim destinacijama te 10 posto na otocima, što ih je prisililo na rezanje cijena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI