Hoće li ovo srušiti Vladu? Žena na koju je Plenković pobjesnio

Izbacivanje Darka Milinovića, najavljeni vukovarski prosvjedi i afera koja se nadvila nad Milijanom Brkićem tek su neke od nedaća koje se odvijaju u dvorištu premijera Andreja Plenkovića. Da je stanje u Vladi daleko od idealnog moglo se naslutiti i nedavno, kada je HNS osnovao predizborni stožer uvjeravajući naciji da novih izbora tako skoro neće biti jer je Vlada stabilna. No, koliko je Vlada stabilna svjedoči hrvatska javnost na dnevnoj razini, a stabilnost Vlade zaljuljao je i nedavni istup Radovana Fuchsa, čovjeka kojega je premijer Andrej Plenković imenovao posebnim savjetnikom za provedbu kurikularne reforme, a koji se obrušio na svoju kolegicu, koja je ujedno ministrica obrazovanja, riječ je dakako o Blaženki Divjak koja je nakanila iz pojedinih srednjih škola izbaciti povijest, bilogiju i geografiju.

Radi se o nekim trogodišnjim školama, u koje je od ove godine ušao takozvani dualni program pa se ondje više neće moći slušati spomenuta tri predmeta. Trenutno je riječ o četiri strukovne škole, a to su prodavači, kozmetičari, dimnjačari i staklari, ali plan je da se program za dvije godine primjenjuje u svim strukovnim školama, što Fuchsu očigledno nije simpatično. Bivši ministar znanosti drži kako to nije dobra ideja. ”Nije dobro da se smanjuje opća obrazovna komponenta naših učenika. Želimo imati obrazovane građane bez obzira na to koju su školu pohađali”, stav je bivšeg ministra izrečen za Dnevnik Nove TV. On je uvjeren da postoje bolja rješenja. “Recimo, mogli biste osnovati jedan predmet koji obuhvaća sve ove predmete, poput Građanskog odgoja.

Mogli bi ga predavati profesori koji sada predaju navedene predmete”, rekao je gospodin Fuchs, dodavši kako “sumnja da bi baš mogli predavati informatiku”, čime se izravno obrušio na predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji se osramotio tvrdnjom da bi se profesori povijesti mogli prekvalificirati u profesore informatike. Ujedno, Fuchs je priznao kako HDZ nema previše utjecaja na poteze ministarstva obrazovanja. : “Ministrica se bavi dijelom koji je njezina odgovornost, a to su Škola za život i uvođenje informatike.

HDZ se bavi segmentom cjelovite kurikularne reforme”, komentirao je Fuchs, iz čijih se riječi dade naslutiti da Plenković ne misli spokojno promatrati poteze kolega iz koalicije, koji su u najmanju ruku nelogični. A to pak otvara prostor za nove sukobe s ministricom, s kojom ionako nije u najboljim odnosima, no, dojam je da Plenković sve teže pronalazi zajednički jezik i sa HNS-om. S koalicijskim partnerom nedavno se HDZ-ov predsjednik Vlade sučelio zbog porezne reforme, a tamad kada se plašina malo slegnula na površinu su isplivale razmirice s ministricom Divjak, koja sa HDZ-ovcima, a poglavito s Plenkovićem sve teže komunicira.

Ministrica je, tvrde naši izvori iz vladajuće stranke shvatila da je obrazovni sustav njezino vlasništvo te da ona pod svaku cijenu i na svoju ruku mora i može provoditi reforme u istom, što Plenković ne dopušta, jer za njega takozvala soliranja ministara definitivno nisu opcija što je dokazao bezbroj puta do sada. No, i ministrica Divjak tvrd je orah, a u prilog joj ide i potpora koju uživa od kolega iz HNS-a. Posljednji sukob između Divjak i Plenkovića nastao je zbog takozvane afere ‘Ženski rod’. Premijer je navodno bijesnio na Divjak stoga što je njihova međusobna komunikacija dospjela u javnost.



Plenković je uvjeren kako ministrica svojim postupcima ne čini dobro za obrazovni sustav, već isključivo sreće pozornost na sebe, ujedno provocirajući njega samoga. Divjak je tvrde oni koji je doznaju prilično tvrdoglava, i principijelna kada su u pitanju njena stajališta i njezin resor te po tome pitanju ne podnosi šefovanja, što je prilično podudarno i s premijerovim pogledom na politiku i upravljanje Vladom budući da i on nije tip koji će dopustiti da se potezi unutar ministarstava vuku na svoju ruku. Iako u HNS-u pokušavaju opstati kao stranka, što u ovom času bez suradnje s HDZ-om pa i Plenkovićem nije moguće neformalno i neslužbeno ipak staju iza svoje ministrice te tvrde da je riječ o članici vlade koja zastupa Nacionalni program reformi, sa čime su u HDZ-u odavno upoznati svi relevantni faktori pa time i premijer Andrej Plenković.

Sukobi između premijera i ministrica Divjak, kako god da okončali očigledno opet opterećuju vladajuće, jer kao što je poznato od ranije HNS i HDZ uglavnom su se u konfliktne situacija dovodili upravo zbog prve dame hrvatskog obrazovanja. HNS je tako svojedobno prijetio HDZ-u da će izaći iz vlade ukoliko se Plenković ne odrekne Matka Glunčića sa čela Ekspretne radne skupine za kurikularnu reformu, u čemu je premijer uistinu i popustio te je na tu funkciju izrabran Radovan Fuchks, iako se od tada do danas činilo kako su se odnosi normalizirali izgleda kako je to bilo tek zatišje pred buru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI