HOĆE LI HRVATSKA PRATITI EUROPSKI TREND? Grlić Radman kaže da su sve opcije otvorene oko ruskih diplomata

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Sve više europskih zemalja donose odluke o protjeravanju ruskih diplomata. Kroz pet dana ruski diplomati moraju napustiti Njemačku, najavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock, prenosi Jutarnji list.

“Sve opcije su otvorene, razmatramo sve mogućnosti”, rekao je za Jutarnji list ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Hrvatska je jasno osudila ratni zločin počinjen kod Buče i poduprijela sve međunarodne napore da se pronađu dokazi koji će omogućiti sudski epilog za ovakav masakr nedužnih civila. O daljnjim zajedničkim koracima i sankcijama ministri vanjskih poslova razgovarat će na sastanku NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, kao i na Vijeću ministara vanjskih poslova zemalja članica EU sljedeći tjedan u Luksemburgu. Ruskom agresijom na suverenu državu pogaženi su sami temelji današnje Europe koja se zasniva na miru, demokraciji i slobodi. Tražimo mirno i diplomatsko rješenje koje će poštivati međunarodno pravo i teritorijalnu cjelovitost slobodne i demokratske Ukrajine”, dodao je ministar Grlić Radman.

Odluke o protjerivanju brojnih ruskih diplomata već su donijele Njemačka, Francuska, SAD, Irska, Nizozemska, Poljska, kao i baltičke zemlje, pri čemu je Litva otišla najdalje. Iz svoje zemlje odlučila je protjerati ruskog veleposlanika u Vilniusu zbog zločina koje pripisuju ruskoj vojsci. Odluku o protjerivanju ruskih diplomata u ponedjeljak su donijele i Italija te Danska.

Danci su poručili da će protjerati 15 ruskih diplomata, u skladu s koracima koje su poduzele druge zemlje EU, nakon izvješća o pronađenim masovnim grobnicama i ubojstvima civila u ukrajinskom gradu Buča. “Ovo je još jedan primjer brutalnosti, okrutnosti i ratnih zločina, koji su se očigledno dogodili u Buči”, rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod. Dodao je da ne želi prekinuti diplomatske veze s Moskvom i da ruski veleposlanik i ostatak veleposlanstva neće biti protjerani iz Danske.



Danska sigurnosna i obavještajna služba rekla je u izvješću ranije ove godine da je u ruskom veleposlanstvu radilo nekoliko obavještajnih dužnosnika koji su bili uključeni u špijunažu. “Želimo poslati jasan znak Rusiji da je špijunaža na danskom tlu neprihvatljiva”, rekao je Kofod.

Italija je protjerala 30 ruskih diplomata zbog sigurnosnih razloga, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio. Ruski veleposlanik pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu rekli da će Italija protjerati diplomate. “Mjera je poduzeta u sporazumu s Europskom unijom i atlantskim partnerima i nužna je iz razloga povezanih s našom nacionalnom sigurnošću i u kontekstu trenutne krize koja je uzrokovana neopravdanom agresijom protiv Ukrajine od strane Ruske Federacije”, priopćio je Di Maio.

– Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja – rekao je u utorak zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti (i bivši predsjednik Rusije) Dmitrij Medvedev. “Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe”, naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

“Ako se ovo nastavi, bit će prikladno, kao što sam napisao 26. veljače – zalupiti vrata zapadnim veleposlanstvima. Svima će biti jeftinije. A onda ćemo na kraju samo gledati jedni druge, ni na koji drugi način, nego kroz nišane”, poručio je bivši ruski predsjednik, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI