HOĆE LI DOĆI DO MIROVNOG SPORAZUMA? Zelenskij: ‘Ovisi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije’

Foto: AP Photo/Sergei Grits/Guliver

Još uvijek nije poznato hoće li doći do mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij u obraćanju londonskom think-tanku Chatham House-u je rekao kako bi “bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije”.

Zelenskij je istaknuo da bi to bio minimum na koji bi njegova zemlja bila spremna pristati, objavio je BBC.

Podsjetimo, ruske snage trenutno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, gradu na jugoistoku Ukrajine u kojemu je posljednji džep otpora lociran u čeličani Azovstalj na koju već nekoliko dana traju siloviti napadi.

Kako piše BBC, osvajanje tog lučkog grada na azovskoj obali bio bi najveći ruski vojni uspjeh od početka invazije i dao bi povod ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da barem nešto proslavi 9. svibnja kada se obilježava Dan pobjede u Rusiji.

No Zelenski rezolutno odbija pomisao da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od 24. veljače.“Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače. Ukrajinski narod me izabrao da budem predsjednik Ukrajine, a ne nekakve mini Ukrajine. To je vrlo važan detalj”, naglasio je Zelenskij.

Ujedno je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga s ruskom stranom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI