Hoće li Bulj i Plenkoviću, kao što je Karamarku, zbog Ine stati na žulj!

Splitski dnevnik/Dalmacija vino

Čini se najžešći u kritici da se privatizira 25 posto dionica HEP-a za otkup Ine od MOL-a bio je upravo saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.'Prodati HEP nitko nema pravo, osim vlasnika, a to je hrvatski narod. Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa', smatra Bulj. I opet je, baš kao u slučaju bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka govorio o izdaji nacionalnih interesa.Pametni znaju što slijedi nakon toga.

Ako se po jutru dan poznaje, onda bi se sukladno toj narodnoj mudrosti moglo kazati, da se i po Bulju Most prepoznaje. Drugim riječima, kada agilni saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, progovori, primjerice, o Ini, onda se iz tih njegovih riječi može iščitati strategija cjelokupnog Mosta po tom važnom nacionalnom pitanju.

Upravo tako je bilo i u svibnju prošle godine kada je Most ‘skuhao papicu’ tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, i srušio ga između ostalog i zbog toga što se bivši šef stranke zalagao protiv arbitražnog postupka države s MOL-om. A da se Karamarku ne piše dobro prvi je navjestio upravo Miro Bulj, koji je Karamarka optužio čak i za izdaju nacionalnih interesa, te pozvao Uskok i DORH da poduzmu neke korake po tom pitanju. Kada je za Božić arbitražni sud u Ženevi presudio u korist MOL-a, mnogi medijski i javni djelatnici su sugerirali da se I Božo Petrov, a prije svega Miro Bulj, koji je prvi, ili ako baš hoćete, kao prethodnica Mosta, pokrenuo hajku na Karamarka, ispričaju, bivšem šefu HDZ-a, čijem padu su oni najviše kumovali. Tako je Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora među prvima sugerirao na svom Facebook profilu da bi možda Bulj trebao uplatiti oglas isprike u Nacionalu, jer je Karamarko jedini zagovarao izlazak Hrvatske iz arbitraže.

Skupi brifinzi

Bulj mu nije ostao dužan pa se zapitao kako je Karamarko znao da ćemo izgubiti arbitražu, ako nije radio i lobirao za Mađare. Tim odgovorom Bulj se još više ukopao, jer nakon gubitka arbitražnog spora Hrvatska je izgubila milijarde kuna, a da se poslušalo Karamarka, pa makar on i lobirao za MOL, kako sugerira Bulj, Hrvatska danas ne bi bila na gubitku. No, nakon što smo primili vijest na Božić da je Hrvatska izgubila arbitražni spor u Ženevi odmah je reagirao predsjednik Vlade Andrej Plenković i rekao, valjda da umiri naciju, da će država ići u otkup cjelokupnog paketa Ine koji je u vlasništvu Mađara. Takvu Plenkovićevu odluku spremno je podržao i čelnik Mosta Božo Petrov, valjda da bi sprao ljagu sa svega onoga što je govorio oko arbitraže, pa i obmanjivao hrvatsku javnost kako jako dobro stojimo u toj arbitraži. Govorio je još da su ga po tom pitanju dobro brifirali, pa je na koncu ispalo da ti njegovi brifinzi državu mogu stajati milijarde eura. A kada je premijer Plenković pojasnio i na koji način želi otkupiti mađarski dio Ine – privatizacijom 25 posto minus jedne dionice HEP-a, znatan dio javnosti se uskomešao a vodeći sindikalci HEP-a počeli prijetiti da će u slučaju da tu političku odluku Vlada i progura početi isključivati struju hrvatskom građanstvu.

Čuvaj se Plenkoviću



No, čini se najžešći u kritici da se privatizira 25 posto dionica HEP-a za otkup Ine od MOL-a bio je upravo saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.’Prodati HEP nitko nema pravo, osim vlasnika, a to je hrvatski narod. Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa.Tome nas uči primjer privatizacije INE, gdje su pojedinci iz svih Vlada RH od 2000. godine za šaku Judinih škuda uz pomoć raznih konzultanata, pravosudnih tijela i Ustavnog suda neprijateljski predali Inu mađarskom MOL- u. Do danas nitko nije osuđen niti je u zatvoru za izdaju nacionalnih interesa, nego čak glume žrtve i rugaju se s narodom i svima onima koji su dali svoj život za slobodu Republike Hrvatske”, napisao je Bulj. I opet je, baš kao u slučaju bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka govorio o izdaji nacionalnih interesa. Iz svega ovoga bi se dalo iščitati da Bulj zapravo govori ono što čelnici Mosta misle, pa nije isključeno da bi Bulj i Plenkoviću, kao što je proljetos i Karamarku, zbog Ine, mogao opasno stati na žulj!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI