HNS-ovka Makar gotovo se rasplakala u sabornici: Razbojnici su opljačkali i prebili moju 82-godišnju majku. Nisu svi Romi takvi, ali…

Goran Mehkek/Cropix

GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš u svojem slobodnom govoru progovorila je o klimatskim promjenama, o čemu je njena stranka jučer održala i press konferenciju.

Kazala je da je prilagodba klimatskim promjenama test civilizacije. “2011. je već u zaknima bila obveza donošenja nacionalne strategije prilagodbe klimatskim promjenama, još uvijek nije donešena. Ako nema strategije nema akcijskih planova. Nalazimo se u društvu s Bugarskom i Latvijom, sva ova sredstva koja su na raspolaganju u EU koja će za to biti spremna, mi to nećemo moći iskoristiti. Nje dovoljno deklarativno reći da nam je to izuzetno važno nego je potrebno nešto i napraviti”, poručila je Mrak-Taritaš.

Neki od zastupnika osvrnuli su se i na slučaj RBA banke koja je tražila PR agenciju koja bi ‘vršila pritisak na Ustavni sud.’ Među njima i zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić, koji je tome govorio na press konferenciji jučer.

Na slučaj RBA banke osvrnuo se i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, koji je najavio da će zajedno sa zastupnikom Marinom Škibolom podnijeti kaznenu protiv vodstva HNB-a zbog slučaja franak i RBA štedno-kreditnih zadruga.

“Drugu kaznenu prijavu podnosim ja osobno, a odnosi se na RBA banku zbog nedopuštenog utjecaja na sudove u Hrvatskoj”, kazao je Lovrinović.



HNS-ova Božica Makar na rubu suza

HNS-ova Božica Makar govoreći o problemu Roma na sjeveru Hrvatske, točnije u Ludbregu gotovo se rasplakala za saborskom govornicom. “Nikad nisam mislila da ću govoriti o ovoj temi, za nas u HNS-u i za mene osobno svi su jednaki i nikada nikoga ne dijelimo po opredjeljenju, nacionalnosti ili boji kože, ali treba poštivati zakone. Na komentare poznanika o maltretiranju od strane pripadnika romske manjine govorila sam da se radi o pojedinačnim slučajevima i da im treba pomoći. I dalje to mislim”, kazala je Makar, i onda ispričala i osobnu priču zbog koje je emotivno reagirala.

“Na sam Badnjak u noći, u kuću moje majke koja ima 82 godine došli su razbojnici, opljačkali je, isprebijali i završila je u bolnici nepokretna. Utvrđeno je od strane policije…ispričavam se….da se i ovdje radi o pojedincima romske nacionalne manjine, koji imaju evidentirano niz prekršajnih i kaznenih djela”, krenula je govoriti Makar na rubu suza.

Kazala je da ne smatra da su problematični svi pripadnici romske nacionalne manjine, ali da veliki dio je. “Došlo je do toga da se naši mještani ne usude izaći na ulice i da nisu sigurni u svojim domovima. Treba konačno početi provoditi zakone jer zakoni vrijede za sve”, poručila je Makar i pozvala ministra unutarnjih poslova da pošalje još policajaca na sjever Hrvatske, ali i da se obrati pažnju na zanemarivanje djece u romskim obiteljima.

Bandić opet na pameti Gordanu Marasu

Milan Bandić bio je tema o kojoj je ponovno želio govoriti SDP-ov Gordan Maras.

“Naše pravosuđe, koje je rak rana našeg društva, ne radi dovoljno brzo. Vidimo kako je tek nakon 10-ak godina potvrđena optužnica u aferi Krašograd u kojoj je šteta iznosila 151 mlijun kuna. Pravosuđe se ponaša ažurno prema običnim građanima, ali prema moćnicima, koji zloupotrebljavaju povjerenje građana, kao što je to evidentno u Gradu Zagrebu, afere traju godinama pa čak i desetljećima”, rekao je Maras.

Bandić, kaže, ima podršku HDZ-a i na lokalnoj i državnoj razini. “Da to nije tako, već odavno bi imali izbore u Gradu Zagrebu i gradonačelnik Bandić više ne bi bio gradonačelnik. On je isključivo gradonačelnik zbog toga što ga HDZ podržava”, rekao je Maras, kazavši kako treba istražiti koliko se ljudi iz DORH-a i Uskoka zaposlilo u Poglavarstvu Grada Zagreba.

“Javnim utjecajem i novcem kupuje, de facto, ovaj spori proces i na neki način zaštitu od progona za netransparentno i nedopustivo upravljanje Gradom”, poručio je Maras.

Hrg o Beljaku: Ljudima koji poistovjećuju Bleiburg i Oluju treba medicinska pomoć

I dalje ne staju reakcije na skandalozan tvit HSS-ovog Kreše Beljaka, o kojem je progovorio bivši šef te stranke, a danas zastupnik HDS-a Branko Hrg. Hrg je kazao kako je na Facebooku vidio i da je netko kpirao tvit Beljaka u kojem on kaže: ‘Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja’.

“Nisam ovdje da bi prozivao Beljaka, nego postavljam pitanje predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću, koji je ovih dana napravio niz verbalnih akrobacija kako ne bi osudio i ogradio se od govora mržnje svog koalicijskog partnera. Pozivam Bernardića i SDP da se jasno odrede osuđuju li ovakav govor mržnje”, kazao je Hrg.

“Poistovjećivati Bleiburg i Oluju…mislim da ljudima koji to rade treba određena medicinska pomoć, a onima koji to podržavaju i imaju te iste ljude za svoje partnere treba dobra moralna poduka”, kazao je Hrg.

Najava postavljanja petokrake na riječki neboder u sklopu obilježavanja godine Rijeke kao europske prijstolnice kulture uznemirila je Ivicu Mišića iz Bandićevog kluba.

“Zašto mi nismo osudili petokraku? I naša ministrica Obuljen je rekla da je to umjetničko izražavanje. Mi moramo jednom stati i reći – dosta je petokrake, dosta je takvih stvari koje se događaju u Hrvatskoj”, kazao je Mišić, dodavši da se štiti ideologija komunizma, piše tportal.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI