HNS BIH OŠTRO ISTUPIO! Izetbegoviću neće biti drago to čuti: ‘SDA ruši Dayton i glavni je destabilizirajući čimbenik’

Foto: Cropix

Hrvatski narodni sabor BiH objavio je u ponedjeljak kako vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) sa svojim prijedlozima ustavne i izborne reforme radi na rušenju Daytonskog mirovnog sporazuma i optužio tu stranku da je glavni destabilizirajući čimbenik koji ugrožava mir u zemlji.

“SDA kroz svoje opasne namjere želi srušiti Daytonski mirovni sporazum koji je stvorio nužne preduvjete mira i temelje za multinacionalnu državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda“, priopćila je krovna politička organizacija Hrvata u BiH.

HNS je optužio SDA da nastavlja voditi unitarističku politiku kojoj je cilj dominacija brojnijeg bošnjačkog naroda i ‘sustavna diskriminacija Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka’. “Unatoč činjenici da je ovakvo djelovanje izravno rušenje ustavnopravnog poretka, dužnosnici SDA svjesno i beskrupulozno nastavljaju svoje antidaytonsko djelovanje”, stoji u priopćenju.

U dokumentu koji je uputila na više međunarodnih i domaćih adresa Hrvatsku i Srbiju, SDA je dvije države optužila da ne poštuju odredbe Dejtonskog sporazuma, a za blokade u državi vodeću hrvatsku stranku HDZ BiH i srpsku SNSD.

Kao rješenje sadašnjih problema predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima, čime bi se oslabila uloga Doma naroda u Fedeaciji BiH i omogućila dominacija nad četiri puta manje brojnim Hrvatima.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI