HND PROZIVA PREDSJEDNIKA: ‘To ne priliči funkciji predsjednika Republike u demokratskom društvu’

Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Hrvatsko novinarsko društvo poručilo je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da ne vrijeđa novinarsku profesiju. Time su se osvrnuli na posljednju izjavu Milanovića upućenu medijima da ga “prate kao svrab, kao kožna infekcija. Neke stvari ne mogu naprosto ne vidjeti. To je užasno loše. Obrazovni kriterij je srozan ogromno. To je jedna potpuno zapuštena profesija”.

“Nazivanje pojedinih redakcija pogrdnim imenima i etiketiranje ne priliči funkciji predsjednika Republike u demokratskom društvu. HND ovakve ocjene predsjednika Republike smatra uvredljivim za sve novinarke i novinare te neprihvatljivom generalizacijom jedne profesije od javnog interesa”, navode iz HND-a.

“Svaki napad na njih te omalovažavanje, a posebno ono institucionalno, za HND neprihvatljivo. HND može postaviti i pitanje je li politička scena u Hrvatskoj zapuštena s obzirom na to kako se u ovim kriznim trenucima ponaša vodeći politički dvojac. Isto tako, ako ga mediji prate kao ‘svrab i kao kožna infekcija’, nije li možda vrijeme da mediji prestanu pratiti Ured predsjednika RH,” nastavlja se u priopćenju.

Dodali su da bi  Milanović samo trebao odgovoriti na novinarsko pitanje, bez ocrnjivanja i omalovažavanja.

Dodaju da je u inauguracijskom govoru kazao da su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti.“Samo odgovorite na postavljena novinarska pitanja! Predsjedniče države, predsjedniče Vlade, župani, gradonačelnice i gradonačelnici, vi koji ste plaćeni iz proračuna i koji ste prisegnuli da ćete raditi u interesu svih građana i građanki, novinari i novinarke od vas traže samo to”, kažu za kraj iz HND-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI