HND PREDAO PETICIJU PREMIJERU PLENKOVIĆU: Traži se smjena ministra zdravstva Vilija Beroša i provođenje ‘nezavisne istrage smrti novinara Vladimira Matijanića’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je premijeru Andreju Plenkoviću predalo zahtjev za smjenom ministra Vilija Beroša i provođenjem “nezavisne istrage smrti novinara Vladimira Matijanića”, priopćeno je u ponedjeljak iz HND-a.

U prioćenju se ističe kako HND je u petak poslao premijeru Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4695 građanki i građana, koji su podržali zahtjev HND-a za nezavisnom istragom okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr, i smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša, ističe se u priopćenju.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u zahtjevu premijeru Plenkoviću ocijenio je da se “ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga. Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sustava koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sustav je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava”.

“Budući da kao predsjednik Vlade odgovarate za rad svojih suradnika, od Vas tražimo da uvažite argumente koji stoje u tekstu peticije neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih”, dodao je.

Iz HND-a ponavljaju svoje ocjene kako je ministar Beroš od prvoga dana zataškavao slučaj i odbijao odgovoriti na dopise koje su mu slali u ime HND-a, “valjda računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav”.



“Nije se ponio kao čovjek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savjesno istražiti sve okolnosti slučaja, već se ponio kao zaštitnik sustava odgovornog za smrt jednoga građanina, kojem je taj isti sustav trebao pružiti svu moguću zdravstvenu skrb”, stoji u pismu koje je s peticijom poslano premijeru Plenkoviću, a koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI