Hladan tuš za Demokrate: ‘Uzmite ljekić, nećemo se skoro vratiti na vlast’

wikimedia commons

Veteran demokratske stranke, gradonačelnik Chicaga i siva eminencija Obamine vlade, washingtonski insajder i jedan od najupućenijih u mračne tajne tamošnjih centara moći, ima poruku za svoju stranku koja im se neće dopasti: Trump ostaje još dugo.

Rahm Emanuel – ime slabo poznato onima koji ne prate politiku u SAD, ali jako dobro poznato upućenima. Obamin Vlado Šeks, bivši šef osoblja u Bijeloj kući. On je ovog tjedna na jednom skupu na sveučilištu Stanford rekao neke stvari koje se njegovoj stranci, Demokratima, neće nimalo dopasti. Dok se oni nadaju da će srušiti Trumpa u roku od par mjeseci uličnim nasiljem i negativnom medijskom kampanjom difamacija i laži, koju i naši mediji uredno prenose, on poručuje: Trump će tu biti dugo vremena. Stranka je potpuno uništena i moramo je početi graditi iz početka. Ali ima i popis makijavelističkih prijedloga, od kojih je najvažniji onaj “zavadi pa vladaj”: on kaže da Demokrati moraju pokušati izazvati razdor među Republikancima, te zaboraviti na svjetonazorska pitanja i govoriti ljudima na terenu ono što žele čuti.

“Demokratska stranka je sad na najnižem nivou još od 1928. po broju zastupnika u Kongresu, i na najnižem nivou od 1925. gledano po sudjelovanju u vlasti po saveznim državama. Nije baš jako dobro. Teško je zamisliti kako bismo mogli pasti još niže”.

“take a chill pill”

Uzmite si ljekić za smirenje, kaže Emanuel. On je pragmatičan, on zna da se Demokrati moraju prilagoditi vremenu, jer se vrijeme sigurno neće prilagoditi njima.”Pobjeđivanje je sve. Ako ne pobijedite na izborima, ne sudjelujete u kreiranju javnih politika. Kažem vam to jer je ljudima u našoj stranci teško to prihvatiti kao princip. Neki put jednostavno morate pobijediti, bez obzira na sve, OK? Naša stranka voli ‘biti u pravu’, čak i kad gubimo.”

Objasnio je što pod tim misli. “Ne zanimaju me govorancije o moralnoj pobjedi. Ne mogu ih podnijeti. Ja NIKAD nisam izgubio niti jedne izbore. Radi se o pobjeđivanju, jer samo ako pobijedite, imate mogućnost uraditi što mora biti urađeno.” Njega su u stranci napadali jer je, dok je vodio Odbor za kongresne Demokratske stranke, regrutirao u njega velik broj centrista pa i jastrebova kako bi se suprotstavili Republikancima u državama koje inače naginju republikanskoj stranci. Naročito na jugu i srednjem zapadu.



“Naslušao sam se dosta sranja oko toga zašto sam regrutirao iračke ratne veterane, šerife, nogometne zvijezde, poslovne ljude, da vode našu kampanju. Odgovarao sam im, “Gledajte, mi se natječemo u republikanskom okrugu. Moramo biti dovoljno bezobzirni ako tamo želimo pobijediti. Odabrali smo ljude koji odgovaraju sredini.  Kad se natječete u republikanskom okrugu, morate imati nekog tko može pobijediti u takvom okrugu”, kaže Emanuel. A prilično je jasno da u Teksasu nitko neće glasati za lijevo-liberalnu “gender fluid” transseksualnu lezbijku ljubičaste kose s diplomom “rodnih studija” i “rasnih odnosa” s Berkeleya. Za šerifa možda hoće, čak i ako je Demokrat. Taj dio u njegovoj stranci, izgleda, ne razumiju.

Potom je još sarkastično dodao: “Ako izgubite, možete napisati knjigu o tome kako se to dogodilo – super, to je tako uzbudljivo”! A Demokrati gubitak predsjedničkih izbora nisu baš dobro primili, i bacili su se na rušenje Trumpa i pokušaje poništavanja izbronih rezultata pod svim mogućim izborima. Sad se uzdaju u to da Trump neće izdržati četiri godine u Bijeloj kući. Rahm Emanuel, međutim, kaže da se tome ne trebaju nadati.

“Trump ostaje dugo vremena”

“Demokrati vole posložiti streljački vod u krug”, rekao je, aludirajući na to da u biti pucaju jedni u druge, radeći više štete sebi nego neprijatelju. “Prestanite s tim. Prestanite napadati sa svih strana, oni su previše umjereni. Zaboravite na to. Stanite, OK? Nismo dovoljno snažni da bismo ih tako mogli pobijediti. Trebalo nam je jako dugo vremena da padnemo ovako nisko. Promjena se neće dogoditi 2018. godine”. 2018. su izbori za 27 mjesta u Kongresu, za koje je, zbog strukture po državama, praktički sigurno da će ih Demokrati brutalno izgubiti: s tim su računali i prije Trumpa, a pogotovo sad. Većina demokratskih zastupnika koja bi trebala izaći na reizbor, njih 10 od 17, je u republikanskim državama u kojima je pobijedio Trump; samo jedan Republikanac izlazi na izbore u državi koju su odnijeli Demokrati. “Morate biti spremni za utrku na duge staze. I ako mislite da je moguće na brzinu preokrenuti stanje stvari, samo tako, nije. To se neće dogoditi”.

A zatim je svojim Demokratima dao i neke savjete oko priroriteta. “Kad god postoji neslaganje među Republikancima, ja zauzmem jednu od strana”, kaže on. “Ja sam sav za jednu od njihovih frakcija. Predsjedniku neki u njegovoj stranci predbacuju da si je dobar s Putinom? Ja sam na strani Johna McCaina i Lindsey Graham. Ja sam za NATO! Zašto? Jer je to klin među Republikancima. Klinovi moraju biti šizme, šizme moraju biti podjele”, kaže Emanuel. Zavadi pa vladaj, njegova je poruka.

Ono što on zapravo poručuje Demokratima: Izađite iz faze “deniala”, poricanja. To je jedna od pet faza kod ovisnika ili terminalno bolesnih. Prvo ne prihvaćaju stvarnost (“Trump neće nikad biti predsjednik”, “Ako je i postao predsjednik, neće se dugo održati, mi ćemo se trijumfalno vratiti”). Onda slijedi faza agresije i ljutnje, koju danas gledamo po ulicama Amerike (“Trump nije moj predsjednik”). Potom ide faza pregovaranja (“Nećemo nikad više i bit ćemo dobri ako Trump odustane od nekih svojih obećanja”). Nadalje, po Kübler-Rossovoj podjeli, ide faza depresije, i na kraju mirenje sa stvarnošću i neizbježnim. Demokrati su tek na početku ljestvice, iako i svi donekle ozbiljni lijevi portali u SAD upozoravaju da je stranka posve izgubljena u vremenu i prostoru: bez izgleda da povrati većinu u Kongresu u dogledno vrijeme, ali s velikim izgledima da Republikanci steknu 60 zastupnika što bi im omogućilo da uopće ne moraju pregovarati s Demokratima oko bilo čega.  Bez lidera, bez pravog vodstva stranke u kojoj su sve, baš sve, ključne osobe starije od sedamdeset godina. Bez strategije povratka na vlast, bez komunikacije s biračima. Bez jasne poruke. A bili su tako uvjereni da su pronašli čarobnu demografsku formulu (žene + crnci + latinosi + imigranti + homoseksualci + bogati i slavni) koja bi im omogućila da vječno vladaju!

Rahm Emanuel im poručuje, SAD nisu centar Chicaga niti Los Angeles. Liberalni aktivisti jednostavno ne razumiju da njihovi pogledi nisu popularni izvan nekolicine velikih urbanih centara, kaže gradonačelnik Chicaga. Amerika nije samo Madonna ni Katy Perry. U stvari, radnike u Michiganu ne može manje biti briga za to što Madonna misli o Trumpu. Ali liberalni aktivisti se i dalje uzdaju u Hollywood i “intelektualce” s Berkeleya koji su nedavno zapalili pola fakulteta pokušavajući istjerati “nečastivog” Mila Yiannopoulosa, i spriječiti njegov govor. Jer, kažu oni, taj Židov, imigrant, i homoseksualac koji živi s crnim partnerom je “nacist, rasist i homofob”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI