HLADAN TUŠ ZA BiH Čekali humanitarnu pomoć namijenjenu Crnoj Gori

Humanitarna medicinska pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja sadrži 50 respiratora, a čiji je dolazak najavilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, uopće nije namijenjena BiH već Crnoj Gori.

Da paradoks bude veći, avion je trebao dočekati ministrica unutarnjih poslova BiH Bisera Turković sa predstavnicima Tima za krizne situacija MIP-a BiH.

“Supruga potpredsjednika i premijera UAE i supruga vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, supruga Nj.V. šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, šalje humanitarnu medicinsku pomoć kako bi pomogla narodu BiH u borbi sa pandemijom korona virusa”, navedeno je u priopćenju MIP-a BiH u petak ujutro.

Humanitarna pomoć koja sadrži 50 respiratora

Također, u priopćenju je navedeno i da je pomoć trebala stići privatnim avio operaterom Vlade Dubaija Boeing 747-400 u 13.30.

“Riječ je o vrlo vrijednoj pomoći u kojoj se, između ostalog, nalazi i 50 respiratora. Avion će danas dočekati zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sa predstavnicima Tima za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova BiH”, stoji u priopćenju.



Stiže hladan tuš

Ipak, nekoliko sati kasnije, stiže hladan tuš. Naime, u novom su propćenju priznali da BiH neće dobiti respiratore već Vlada Crne Gore, pravdajući se da su dolazak pomoći UAE za BiH najavili na osnovu “obavještenja koje je putem verbalne note dostavila Ambasada UAE službenim linijama komunikacije”.

“Predmetnom notom Ambasade UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, zatražena je dozvola slijetanja za privatni avio operater Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportira pomoć za vladu i građane Bosne i Hercegovine”, tvrde.

Dodaju da su slijedom toga izdali priopćenje sa kojim je upoznata javnost u BiH te iskazali svoju supruzi potpredsjednika i premijera UAE i supruzi vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, na “neočekivanoj velikodušnoj pomoći po drugi put za građane BiH”.

“Sarajevski aerodrom koristi se za istovar robe”

“Neposredno prije slijetanja aviona, u novoj verbalnoj noti ambasade UAE obaviješteni smo da je korisnik ove pomoći Vlada Crne Gore, a da se sarajevski aerodrom koristi za istovar robe”, navode u priopćenju, pišu Nezavisne novine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI