HGSS OPISAO DRAMATIČNU AKCIJU NA KRKU! Procurile slike kako su spašeni otac i sin iz Njemačke

Foto: HGSS

HGSS Rijeka objavio je detalje akcije u kojoj su tijekom vikenda spašeni otac i sin iz Njemačke.

“Dvije akcije HGSS stanice Rijeka

Akcija Baška – 09.07.2022.

Poziv u pomoć zaprimamo preko Županijskog centra 112 oko 17:50. Saznajemo da se radi o iscrpljenoj muškoj osobi koja se nalazi na planinarskom putu između uvala Jablanovo i Vrženica te nije u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje.

Odmah po primitku poziva na teren iz baze Vežica izlazi 13 članova HGSS stanice Rijeka. Dolaskom do unesrećenog izvršena je imobilizacija te transport nosiljkom UT2000 do uvale Jablanovo, a zatim i privatnom brodicom do luke Baška gdje je unesrećeni predan vozilima Hitne medicinske službe. Time je ova akcija završila oko 20:30”, opisali su HGSS-ovci prvu akciju.



Daska bila izvučena na obalu, to je bio znak da su otac i sin na otoku

Onda su opisali kako su pronašli oca i sina iz Njemačke.

“Akcija uvala Smokva – 10.07.2022.

Poziv u pomoć zaprimamo od MRCC Rijeka preko Županijskog centra 112 oko 10:50. Saznajemo da se radi o dva nestala strana državljanina, ocu i djetetu koji su se prethodni dan u vjetrovitim uvjetima uputili daskom za veslanje (tzv. Stand Up Paddle) iz Klenovice na otok Krk.

Pri zaprimanju poziva saznajemo da su ranijom pretragom obalnog područja službenici Lučke kapetanije u uvali Smokva južno od Vrbnika pronašli veslo i dasku. Položaj pronađene opreme indicirao je da je ista svjesno izvučena na obalu, što je upućivalo da se unesrećeni potencijalno nalaze na otoku.

Odmah po pozivu na teren izlazi 18 članova HGSS stanice Rijeka s 5 interventnih i Quad vozilom te 2 potražna psa. Upućuju se na najbližu vozilom dostupnu točku iznad uvale Smokva, gdje stacioniraju zapovjedno vozilo. Obzirom da se radi o vrlo nepristupačnom i strmom terenu i obzirom na veliko područje pretrage u traganje su mobilizirani i dodatni resursi, vanjski suradnik (vodič potražnih pasa) s potražnim psom, te je pokrenuta potraga iz zraka helikopterom HRZ-a, koji je upućen iz vojne baze Divulje zajedno sa tročlanom ekipom dežurnih letača spašavatelja HGSS-a.

Dolaskom na teren timovi su upućeni u pretragu te oko 15.00 jedan od potražnih timova na terenu pronalazi unesrećene. Isti su u dobrom zdravstvenom stanju te su u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje.

Ocu koji nije imao obuću, dane su gojzerice, nakon čega su se zajedno s članovima uputili do najbliže brodicom pristupačne uvale, gdje je unesrećene preuzela brodica Lučke kapetanije. Unesrećeni su transportirani u Novi Vinodolski te predani vozilima Hitne medicinske službe čime je ova akcija završila oko 16:20″, piše HGSS.

Podsjetimo, otac i njegov 9-godišnji sin koji su nestali u subotu nakon što su se unatoč buri iz Klenovice uputili na rekreativno veslanje na dasci – tzv. SUP-u – pronađeni su na Krku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI