HDZ-ovci OVO MORATE ZAPAMTITI! Što će Plenković prvo učiniti kad opet zavlada?

Foto: Pixsell

Premijer Andrej Plenković nastavlja tamo gdje je stao prije mjesec dana, doduše u nešto drugačijem sastavu.

Naime, kao što je poznato njegov je HDZ nadmoćno pobjedio na parlamentarnim izborima uskoro bi trebalo uslijediti sastavljanje Vlade. Pri tome ovoga puta Plenković, s obzirom na rezultat izbora, ima potpunu slobodu, koju je djelom osigurao i time što je prije nekoliko mjeseci pomeo konkurenciju na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Plenkovićeva pobjeda možda doista jest povijesni trijumf, ali je s druge strane ona stigla u iznimno kriznim vremenima uzrokovanima korona krizom, pa vremena za slavlje i likovanje naprosto nema.

Građani od šefa Vlade očekuju hitru i hitnu provedbu reformi, koje je tijekom kampanje najavljivao, a jedna od njih svakako je i smanjenje broja ministarstava. Njegova Vlada imala je 20 ministarstava, a on sam smanjenje broja ministarstava najavljuje još od lanjske jeseni. Te se teme Plenković doticao i na predstavljanju programa HDZ-a u stranačkoj središnjci gdje je najavio nešto više od 12 ministarstava, što znači da bi neki foteljaši u novom sastavu Vlade mogli izvisiti.

No, osim što će smanjiti broj ministarstava od Plenkovića se očejuje i manji broj činovnika u raznim resorima, a istodobno s obzirom na krizna vremena koja su pred nama treba razmišljati i o ulaganjima u modernizaciju javnog zdravstva. Kako su i sami najavili tijekom kampanje tri milijarde kuna spremni su u HDZ-u izdvojiti za gradnju Nacionalne dječje bolnice, sada eto imaju priliku da i to učine. Imaju u HDZ-u priliku i za smanjenje broja općina, što je također njihov ministar Malenica najavljivao tijekom kampanje.HDZ nakon izbora ponovno preuzima ministarstvo obrazovanja za čiju su modernizaciju obećali izdvojiti pet milijardi kuna, a osim toga Plenković je biračima zajamčio smanjenje stope poroza na dohodak sa 24 na 20 posto, za svu hranu stopa PDV-a trebala bi se s 25 sniziti na 13 posto. Sva poduzeća s prihodom do 7,5 posto smanjjiti će stopu poreza dobiti s 12 na deset posto, dok će se istodobno ostaviti mogućnost izbora plaćanja PDV-a i po plaćenom i neplaćenom računu za sve obveznike. Tu je dakako i dugo najavljivana reforma pravosuđa, ali i nastavak digitalizacije Hrvatske.

Mnogo je toga kroz kampanju rečeno, a Plenković pak sada nema prepreke da to i provede.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI