HDZ-OV BRANKO BAČIĆ TO NEĆE TRPJETI: ‘Nećemo se dati ucjenjivati, to sigurno neće u Ustav jer oni to žele’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u petak da će nastaviti razgovore s oporbenim strankama o promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, ali se neće dati ucjenjivati kako bi neke svjetonazorske i ideološke teme koje zagovara oporba ušle u Ustav.

“Mi ćemo sa oporbenim strankama i dalje nastaviti razgovore, ali se nećemo dati ucjenjivati da eventualno donošenje novog i boljeg zakonodavnog okvira koji regulira referendum ustupimo kako bi nekakve svjetonazorske i ideološke teme koje zagovara oporba ušle u Ustav.  To nećemo dozvoliti”,  rekao je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

Ako ne dođe do dogovora, onda će se vratiti u Sabor s drugim čitanjem Zakona o referendumu, koji će poboljšati postojeći referendumski okvir, ali to nije ono što stručna javnost i veliki dio oporbenih stranaka u Saboru podrazumijeva kako bi se popravio sadašnji referendumski okvir.

Bačić ističe kako im je bitno da je pokrenuta procedura izmjena Ustava i ustavnog zakona o Ustavnom sudu i da za tu proceduru imaju što je mogući širi konsenzus u Saboru.

“Bitno je da je dio zastupnika koji su supotpisali promjene i danas glasovao, pa je jasno da su podržane izmjene Ustava, u tom smislu će tijekom ljeta saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljati i ići dalje sa inicijativom za promjenom Ustava”, rekao je.Poručio je da su spremni za razgovore kada se radi o visini ili postotku kvoruma odlučivanja, kao i o opsegu tema koje bi propisali u ustavni zakon o Ustavnom sudu, a koje bi mogle biti predmet referenduma.

Bačić tvrdi da te promjene nisu partikularni interes HDZ-a već neodgodiva društvena potreba kako bi svaka iduća referendumska inicijativa mogla provoditi postupak u uređenom ustavno-pravnom okviru. Stoga očekuje da će im se na tom putu priključiti što veći broj stranaka, kako bi mogli imati potrebnu 101 ruku.

Upitan je li pravo žena na izbor pitanje ljudskih i ženskih prava ili svjetonazorsko pitanje, Bačić je odgovorio da je prekid trudnoće prvenstveno medicinsko, moralno, etičko i zdravstveno pitanje.

“Držimo da je odlukom Ustavnog suda, koji je utvrdio da je postojeći zakon u Hrvatskoj, koji je donesen prije 44 godine i koji omogućava prekid trudnoće do desetog tjedna – u skladu s Ustavom. Iz tog razloga držimo da nije potrebno dalje intervenirati u Ustav”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI