HDZ bi danas trebao razmotriti i usvojiti novi Statut

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Radni nacrt novog Statuta HDZ-a u temeljnim odredbama, za razliku od postojećeg Statuta iz 2014., HDZ definira kao stranku europskog desnog centra, ali u temeljni stranački dokument uvodi i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i njegovu politiku, piše Večernji list.

Autori se u temeljnim odredbama pozivaju na Tuđmanovu politiku pomirbe i zajedništva i pišu: “HDZ baštini povijesnu ulogu predvodnika u ostvarivanju strateških nacionalnih ciljeva na temelju politike pomirbe i zajedništva prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, osobito u ostvarenju neovisnosti i pobjede u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu”, donosi Večernji list.

Iako se i  HDZ dalje definira kao narodna stranka, ona je u nacrtu novog Statuta i “stožerna državotvorna stranka koja promiče hrvatske nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti njegujući demokršćansku baštinu i univerzalna humanistička načela”. Ispalo je domoljublje iz Karamarkova vremena iz temeljnih odredbi novog Statuta , ali su ušla univerzalna humanistička načela, kao i “čovjek koji je u središtu politike HDZ-a sa svojim neotuđivim dostojanstvom, pravima i odgovornostima”. U novom statutu HDZ u odnosu na stari, promiče “obiteljske vrijednosti, ravnopravnost žena i muškaraca, solidarnost te socijalno-tržišno gospodarstvo”.

Nacrt novog Statuta danas će razmotriti i usvojiti Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, potom u petak u Šibeniku Središnji odbor stranke, a konačno bi trebao stupiti na snagu usvajanjem na izvještajnom saboru HDZ-a 26. svibnja ove godine. Šef radne skupine za novi Statut je Karlo Ressler, a do konačnog izglasavanja Statuta moguće su i izmjene.

Režimom glasanja “jedan član – jedan glas” birat će se predsjednik HDZ-a, njegov zamjenik i četiri potpredsjednika (dakle, više ih neće biti šest), ali ne i svi članovi Predsjedništva. Nacrtom Statuta uvodi se i stranački referendum o čijem će raspisivanju većinom glasova odlučivati Predsjedništvo. Referendum se neće moći raspisati o pitanjima izbora, imenovanja, kandidiranja i opoziva ili o ograničavanju ljudskih prava i temeljnih sloboda. U nacrt Statuta ušli su i stranački predizbori za izbor kandidata na listama za Sabor kao i kandidata na lokalnim izborima, ali samo kao fakultativna mogućnost. Dakle, ne kao obveza, piše Večernji list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI