Hasanbegović o HAVC-u: Svelo se na to da je Ministarstvo bankomat, a svaki upit se smatra udarom na audiovizualni centar

Bujica

Ministricu Obuljen prozvao zbog 'prvorazrednog cinizma'

Hrvoje Hribar dao je u ponedjeljak ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a, čije je poslovanje Državna revizija ocijenila kao nepovoljno. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prozvala je svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića da se oglušivao na pozive Upravnog odbora HAVC-a kada su ga tražili pomoć. Hasanbegović je o svemu progovorio u emisiji Bujica.

Denis Kuljiš mi je danas rekao da je Hribarova smjena vaš trijumf?

Ja sam lišen bilo kakvoga trijumfalizma. Nazvao bih ovo jednom vrstom moralne zadovoljštine jer sam zbog načelnog stava Hribara koje je potvrđeno nalazom revizije bio izložen Goebbelsovoj kampanji u kojoj me se etiketiralo. Ova klijentelističko-interesna skupina koja živi od novca poreznih obveznika, ta mreža nije ostala samo na domaćem prostoru, nego je preko svojih snažnih veza na međunarodnom području tu kampanju prenijela i tamo, gdje me se denunciralo s najvećim kletvama kao fašista.

Bili ste izloženi napadima i kada ste poslali nadzor u HAVC?

To je cijela jedna sapunica. U sjeni ostaje činjenica da je, na žalost, Državna revizija ušla u HAVC prvi puta prošle godine. Sve ove godine Državna revizija tamo nije bila, a nalaz revizije ključan je za konačne odluke. Hribar je samo vrh sante leda. Bez obzira na taj pojedinačni slučaj zloporabe moći – ovdje se radi o klijentelističko interesnoj mreži. Ovo nije iznimka, ovo je posljedica lošeg sustava HAVC-a. Ono što je važno reći, cijeli ovaj problem se ne može riješiti samo smjenom Hribara. Upravni odbor trebao je to učiniti isti dan kada je dobio nalaz revizije. Ovaj problem je dubinski i ne može se riješiti smjenom jednog čovjeka. Ne može ga zamijeniti nitko to pripada toj interesnoj skupini. Ne zato da bi se uništio HAVC, nego zato da bi se ojačao i služio svojoj svrsi.



Nina Obuljen Koržinek je u slučaju filma ‘Masakr u Dvoru’ i prijava, tadašnja članica Upravnog odbora HAVC-a, glorificirala je Hribara.

Ne bih sveo ovo sve na relaciju bivši ministar, sadašnja ministrica, ali smo svjedočili danas kontradikciji. Slušamo floskule o sjajnom sustavu koji nema nijedan nedostatak, a onda, s druge strane, su te poteškoće posljedica nedostataka u zakonu. Taj problem se ne može riješiti osobnim promjenama. HAVC se ponaša kao neovisna agencija, a to je kulturna ustanova koju je osnovalo Ministarstvo kulture. Svelo se na to da je Ministarstvo bankomat, a svaki upit se smatra udarom na audiovizualni centar.

Optužbe Nine Obuljen na Vaš račun da ste se oglušivali na pozive Upravnog odbora?

Ta izjava je glasila da do svega ovog ne bi došlo da je bilo dijaloga između HAVC-a i mene. To je prvorazredni cinizam jer se ono što je utvrđeno revizijom prebacuje na onoga tko je od prvoga dana ukazivao na probleme. Kod Hribara se radi o jednoj vrsti arogancije, a ja tijekom svog djelovanja ni s kim nisam želio dijalogizirati. Moje načelno stajalište je bilo i ostalo; o provedbi nalaza državnih tijela – ne može biti dijaloga! Onemogućio sam Hribarovu promjenu Pravilnika u kojem je stajalo da će dobivati novčanu naknadu i kada mu prestane dužnost kao ravnatelja HAVC-a. Kako izgleda dijalog s Hribarom – iz prve ruke može potvrditi i Obuljen Koržinek koja je prebivala na našim sastancima, kao članica Upravnog odbora HAVC-a, koji je očito djelovao kao fan klub gospodina Hribara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI