Hasanbegović: ‘HDZ ne može bez SDP-a i to nas je dovelo do ovog stanja’

screenshot

''SDP je, u ovom obliku, trajno irelevantna stranka'', smatra Hasanbegović

U emisiji N1 studio uživo aktualnu političku situaciju komentirao je saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović.

Kako komentirate događanja u SDP-u?

U stvarnom značenju tih procesa u SDP-u govori činjenica da to pratimo s manjim zanimanjem nego što se prate razni događaji na estradnoj sceni. SDP je u ovom obliku trajno irelevantna politička stranka, to je zapravo korisno za hrvatski politički život jer se stvara prostor za preustroj na onom dijelu kojeg nazivanmo ljevicom i stvara preduvjete za stvaranje nečega što bi bila autentična politička stranka. Ono što je važno, ako hoćemo na te događaje gledati politološki, možemo to gledati kao na neku vrstu anticipacije budućih događaja u HDZ-u.

Znači, HDZ ne može bez SDP-a?

Da, to je jedna vrsta dijalektike hrvatske politike koja nas je i dovela do ovog stanja. Nama treba korjenita promjena političkog sustava, a ne samo izbornog zakona već i sustava političkih stranaka, a što se dogodlio u svim europskim zemljama izuzev RH. Hrvatsko društvo to ne može izbjeći.



Tražite li Vi svoju šansu u svemu tome?

Naravno, pojavljuju se i pojavljivat će se novi politički akteri koji će na bolji i drugačiji način artikulirati ono što zastupaju.

Možda Vi uđete u neki novi SDP?

U SDP sigurno ne. Mi imamo svoju političku platformu, ali ponavljam, ovo što sada imamo u SDP-u govori o mediokretstvu ključnih političkih ličnosti unutar SDP-a i u sveopćoj estradizaciji hrvatske politike. Mi se bavimo bizarnostima, prepričavanjem tračeva na relaciji Zagreb-Rijeka, a ne suštinskim pitanjima. No, to je problem onih koji sebe nazivaju ljevicom.

Danas će u Saboru biti Zakon o audiovizualnim djelatnostima.

U svim zakonima vidimo protulustracijsku pozadinu i vidimo na neki način prikrivenu veliku koaliciju. Danas ovdje imamo skandalozan događaj bez presedana u svim postkomunističkim zemljama da se jednom otvoreni arhivi ponovo zatvaraju. Postavlja se pitanje motiva Vlade zašto je krenula tim putem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI