HASANBEGOVIĆ BEZ ZADRŠKE: Javnosti je promakla ova činjenica o Plenkovićevoj Vladi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je vladnin predstavnik Dario Nekić odbio sve amandmane koje su na prijedlog zakona o blagdanima i spomendanima dali oporbenjaci, javnosti se obratio saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

“Iz političko medijskog vidokruga promakla je činjenica da je Plenkovićeva Vlada ne samo zadržala relikt jugoslavenskog komunizma 22. lipnja kao državni blagdan, već je posegnula i za uvođenjem sovjetske praznično komemorativne simbolike u hrvatski javni prostor, na način kakav je bio nepoznat i u Titovoj Jugoslaviji.”, rekao je Hasanbegović te nastavio:

“Naime državni tajniče, Vi biste kao povjesničar trebali znati da je nakon Drugog svjetskog rata, onaj dio Europe kao Dan pobjede obilježavao se 8. svibnja kada je 1945. Reich kapitulirao. Zbog vremenske razlike te Staljinove potrebe za dodatnim naglašavanjem sovjetske uloge, uvedeno je obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom. Nakon pada Berlinskog zida, to obilježavanje napušteno je u svim zemljama srednje-istočne Europe, a sve sažeto u misli estonskog predsjednika Vlade 2017. godine, inače liberala, da Estonija, a ja bih rekao i Hrvatska, nema razloga slaviti pobjedu nad fašizmom, kada je to ovdje značilo okupaciju”, zaključio je Hasanbegović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI