Hamed Bangoura ministru Mariću: “Ovako izgleda smanjeni PDV na hranu – primjer pileća juha”

screenshot

"Ministar Marić je nema tome puno vremena, kroz famoznu poreznu reformu smanjio PDV na hranu. Lijepo od njega, ali u realnosti to izgleda ovako. Osim što su mnogi prije tog smanjenja PDV-a podigli cijene ima i domišljatijih. Tako vam ja recimo kupujem paketić za pileću juhu. U tom paketiću koji košta 12 kuna do sada je bilo: 2 kom jetrica, 1 srce, 4 nožice, krilo i hrbat. Sve to košta 12 kuna i juha s grincajgom koji je koštao 8 kuna ispadne juha za 5.", navodi

Čelnik političke platforme Alternativa 101, naš poznati poduzetnik Hamed Bangoura, pokazuje kako izgleda smanjeni PDV na hranu u praksi, kako su mali poduzetnici “uzetnici”, dok bveliki djeluju po pravilu: Imal’ mene tute”.

Ministar Marić je nema tome puno vremena, kroz famoznu poreznu reformu smanjio PDV na hranu. Lijepo od njega, ali u realnosti to izgleda ovako. Osim što su mnogi prije tog smanjenja PDV-a podigli cijene ima i domišljatijih. Tako vam ja recimo kupujem paketić za pileću juhu. U tom paketiću koji košta 12 kuna do sada je bilo: 2 kom jetrica, 1 srce, 4 nožice, krilo i hrbat. Sve to košta 12 kuna i juha s grincajgom koji je koštao 8 kuna ispadne juha za 5.

No, grincajg je sada 10 kuna, a u paketiću nisu više 4 nego dvije nožice, a nestalo je i srce. Ne moraš biti matematički lumen da shvatiš što se dogodilo. Paketić naravno i dalje košta 12 kuna. Ovako vam zapravo funkcionira hrvatsko poduzetništvo i zbog ovakvih primjera na malim razinama poduzetnici nisu poduzetnici, već uzetnici.

No, to je na malim razinama, na onim većim tu je onaj poznati “povratilović”, u prijevodu: “Imal mene tute”. Ako nema njih tute, u većini slučajeva nema posla s državnim firmama, ali ni s nekim privatnim poslovnim subjektima. Neki to zovu i mitomanija, korupcija i što ti ja znam što sve ne. Za kraj, nije sve tako crno, kako bi rekli mi mulati. Iz svakog drekeca se čovjek može izvući, pa tako i društvo.

Bitno je detektirati odakle dolazi smrad, suočiti se s njim i ponuditi rješenje kako češ se riješiti drekeca. Uživajte u lijepom danu i ne pitajte me zašto sam tako optimističan, ali želim da znate da jesam i to jako. Za početak je važno da znate da sam ja detektirao svoja privatna govanca i gnoj u društvu, suočio se s njima i sada radim na rješenjima. Probajte i vi. Nije tako teško, samo se trebate prvo suočiti s njima. Taj prvi korak je najteži.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI