HABIJAN O INCIDENTU NA AUTOCESTI: ‘Definitivno treba osuditi nasilje nad policijom’

Screenshot N1

Saborski zastupnik HDZ-a i član Odbora za pravosuđe Damir Habijan za N1 komentirao je incident na autocesti A1 u kojemu su se sukobili navijači Torcide i policija.

“Definitivno je riječ o jednom vrlo nesretnom događaju, je li najveći u posljednjih 10 godina, mislim da nije ni bitno. Ovo što se provlači ovdje je potreba za promjenama zakona, no ja bih rekao da je pitanje složenije. Nije samo pitanje normativnog okvira, prije svega je tu prevencija, ali specifikum je nogometa i veće potrebe komunikacije samih klubova kada su u pitanju ovakve utakmice nakon kojih se učestalo događaju incidenti. Ovo što smo imali prilike vidjeti i čuti, definitivno treba osuditi nasilje nad policijom. Nasilničko ponašanje nikada nije donijelo ništa dobro”, rekao je Habijan.

Zakon je po njemu dobar, “pitanje je njegove primjene”.

“Vidjeli smo da je danas, u ovom slučaju, određen jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenika. Ako gledamo neku prijašnju praksu, mislim da je takva odluka i stroža. Ako uspoređujemo od prije. Sudsku praksu je moguće mijenjati, sigurno u smislu izricanja strožih sankcija, pogotovo kada se radi o nasilju ovakvih razmjera”, kazao je te dodao: “Smisao strožih kazni je odvračajući efekt, da nikome ne padne na pamet da nešto takvo više napravi. Jače i rigoroznije sankcije mogle bi postići taj efekt”.

Postavlja se i pitanje uporabe vatrenog oružja te je li policija mogla ranijim djelovanjem spriječiti da dođe do ovakvog incidenta.

“Stavljati fokus, kad govorimo o organizaciji utakmice, samo na policiju nije dobro. Policija je napravila ono što je u njenoj domeni. Same pripreme utakmice, tu je najbitnija upravo ta komunikacija među klubovima. Policija je odradila što je mogla u skladu s ovlastima, nije došlo do prekoračenja”, smatra Habijan.



O tome gdje je došlo do propusta i tko je za njih kriv, Habijan kaže da je prerano pričati, ali još jednom naglašava: “Samo postupanje policije je jasno – nije bilo nikakvog prekoračenja ovlasti”.

“Neovisno odakle frustracija i razlog ovakvog čina, to nije opravdanje za ovakvo ponašanje. Nedopustivo je i mislim da se mora napokon poslati jasna poruka da se to ne smije tolerirati”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI