GUVERNER VUJČIĆ UPOZORIO: Porast rata kredita moguć i do 20 posto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni  da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto, rekao je guverner Boris Vujčić u razgovoru za Novi list.

Odgovarajući na pitanje balonu na tržištu nekretnina i koliko su šanse da on pukne rekao je kako je nekretninski balon još uvijek u razmjerno ranoj fazi nastanka i kako su cijene stambenih nekretnina tek nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima.

Ipak guverner upozorava kako se stupanj precijenjenosti povećao u pandemiji i nastavlja rasti.


“U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita”, kazao je Vujčić.

Napominje kako su razborite politike kreditiranja važne jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava kao i zaštiti samih dužnika čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balon.Guverner upozorava kako se ne može isključiti mogućnost da kamatne stope rastu brže te dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI