GUVERNER HNB-a O ULASKU U EUROZONU: Evo što kaže o porastu cijena zbog zaokruživanja

Foto: Cropix

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić za HRT je komentirao ulazak Hrvatske u eurozonu, kao i kriterije koje je morala ispuniti.

“Taj kriterij koji se određuje dosad je uvijek bio ne niži od prosječne stope inflacije u eurozoni, a samo su Hrvatska i Švedska ostvarile stopu inflacije koja je tu vrlo blizu prosjeka u eurozoni. Ostale zemlje koje nisu članice eurozone su imale znatno višu stopu inflacije. Vi i danas imate situaciju da je u većini zemalja u središnjoj i istočnoj Europi stopa inflacije bitno viša nego u Hrvatska pa čak i u zemljama koje su u eurozoni, a spadaju u zemlje centralne i istočne Europe. To je ono što sam najavljivao. Mi smo očekivali da zbog toga što je naša stopa inflacije već godinama vrlo blizu prosječne stope inflacije u eurozoni da ćemo zbog toga ostvariti kriterij konvergencije”, rekao je.

Konačna odluka Europske komisije dolazi 12. srpnja. U kojoj su fazi pripreme?

“Mi smo puno prije počeli pripreme, mi smo u središnjici tih priprema. Pred nama je još preko pola godine velikog posla. Što se tiče HNB-a pripremajući konverziju kovanica i novčanica, ali isto tako i banke imaju pripreme svojih informatičkih sustava, firme isto imaju pripremu svojih sustava. Niti u jednom od ovih aspekata nismo u crvenom, svuda smo u zelenom ili plavom, ne vidimo da bi igdje moglo biti problema do 1. siječnja kad prelazimo na euro”, rekao je Vujčić.

Inicijalnu količinu novčanica eura Hrvatska će dijelom posuditi, a dijelom kupiti.



“Dio ćemo sami napraviti, to su eurokovanice koje kujemo, dio ćemo posuditi, dio ćemo kupiti. To je sve već u procesu, ili dogovora ili proizvodnje odnosno pretproizvodnje što se tiče kovanica. Dobili smo mogućnost da iskujemo milijun komada pokusnih i prije odluke o ulasku u eurozonu. Nakon toga ćemo raditi u tri smjene, 24 sata će raditi kovnica da bi do 1. siječnja uspjela iskovati sve količine, ali ni to neće biti dosta. Morat ćemo dio novca uzeti iz inozemstva”, rekao je Vujčić.

Upitan od koga će novčanice posuditi, guverner HNB-a je odgovorio da su još u razgovorima.

“Vrlo jednostavno, od onih koji ponude najnižu cijenu.”

Za poslovne subjekte to je puno veća tranzicija, no Vujčić uvjerava da će imati dovoljno vremena za prilagodbu.

“Ne sumnjam da će svi biti spremni do 1. siječnja. Nejasnoće koje su postojale već su razjašnjene na koordinacijskim skupinama za pripremu uvođenja eura i mislim da neće biti problema”, rekao je.

Ono što građane zanima su mehanizmi kontrole cijena. Vujčić je rekao kako će uvijek biti “nekog zaokruživanja cijena”.

“Ono što možemo reći da je iskustvo drugih zemalja, pa nema razloga da u Hrvatskoj bude drugačije, da sam porast cijena zbog tog zaokruživanja nije bio značajan. Bio je od 0,2 i 0,4 postotna poena, što u ovoj situaciji kad imamo višu inflaciju zbog drugih razloga je praktički zanemarivo”, rekao je Vujčić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI