GUVERNER HNB-A IZ SPLITA UMIRUJE GRAĐANE: ‘Uvođenje eura povećat će cijene ali ne bitno’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U sklopu informativne kampanje Euro – naš novac, koju organiziraju vlada RH i Hrvatska narodna banka (HNB), danas je na splitskoj Rivi obilježen Dan eura, a građane se informiralo o prelasku na novu valutu od 1. siječnja iduće godine.

S građanima su razgovarali guverner HNB-a Boris Vujčić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

Vujčić je objasnio da su na turneji po četiri grada kako bi pokušali odgovoriti na sva pitanja građana vezana za uvođenje eura od 1. siječnja 2023., dodavši kako je to potrebno ponavljati jer je do kraja godine ostalo 70-ak dana.

“Cijene će zbog eura rasti, ali ne bitno”

Dodao je da su organizirali još jednu kampanju i to – Euro na kotačima, koja je krenula iz Vukovara u kojem je guverner bio prije dva dana, a doći će i u Split te obići još 27 gradova.

“Građane zanima hoće li zbog uvođenja eura cijene rasti; odgovor je da, ali ne bitno. Imamo iskustvo 19 drugih zemalja koje su prije nas uvele euro, a imamo sada nažalost i iskustvo s inflacijom koja je velika bez obzira na euro. Očito je da inflacija ne ovisi prvenstveno o euru; uz inflaciju od 12 posto, znači nekakvih 0,2 do 0,4 posto, koliko očekujemo da će biti utjecaj na cijene zbog samog uvođenja zaokruživanja cijena. To nije značajan doprinos stopi inflacije, ali se svakako nadamo da ćemo iduće godine vidjeti pad stope inflacije i očekujemo, praktički prepovljavanje inflacije u odnosu na onu koja je danas”, izjavio je novinarima Vujčić.



Procijenio je da će prilagodba eura u Hrvatskoj biti brza, napomenuvši da ćemo imati dvojnu cirkulaciju kune i eura prva dva tjedna 2023., a nakon toga Hrvatska će biti u euru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI