GRMOJA OPTUŽUJE VLADAJUĆE DA POVJERENSTVU ZA SPRJEČAVANJE SUKOBA INTERESA ODUZIMAJU OVLASTI! Habijan uzvraća: ‘Povjerenstvo zapravo dobiva jače ovlasti’

Screenshot/HRT

Poznato je kako se naša zemlja nalazi među najlošijim državama članicama Europske unije kada je riječ o percepciji korupcije.

No, može li nešto promijeniti nova antikorupcijska strategija za razdoblje do 2030. u emisiji “U mreži Prvog” na HRT-u govorili su Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja, HDZ-ov Damir Habijan i SDP-ov Mišel Jakšić.

Govoreći o korupciji u Hrvatskoj, Grmoja je istaknuo kako “ne može reći ništa dobro za samu antikorupcijsku strategiju, jer je Hrvatskoj potreban snažniji obračun s korupcijom”.

“Mi u samoj strategiji govorimo i o jačanju samog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a s druge strane imamo da se Povjerenstvu oduzima pravo da odlučuje o načelu povrede obnašanja dužnosti i tu ćemo izazvati jedan pravni kaos”, rekao je Mostov zastupnik.

Osvrnuo se i na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te o kaznama za dužnosnike koji ne dostavljaju podatke Povjerenstvu.



Damir Habijan iz HDZ-a istaknuo je kako je zakon još uvijek na e-savjetovanju do 5. studenog, a do kraja godine bit će i u saborskim klupama. No, demantirao je Grmojine konstatacije da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa gubi svoje ovlasti. Habijan je rekao da “Povjerenstvo zapravo dobiva jače ovlasti i kazne će biti veće za one osobe koje krše taj zakon”.

I Mišel Jakšić iz SDP-a komentirao je stanje s korupcijom u Hrvatskoj. Rekao je da “mnogi predmeti koji su na sudu, a vezani su za korupciju još nemaju pravomoćne presude, te da se samim time i postavlja pitanje – kako i u što ljudi u Hrvatskoj trebaju vjerovati, a tiče se korupcije”. Osvrnuo se na zanimljiv “tajming” u kojem se priča o borbi protiv korupcije.

“Jer s jedne strane imate presudu Vrhovnog suda prema odgovornim osobama tadašnjeg HDZ-a, s druge strane u tom periodu se događa i jedan mini udar na medijsku scenu, od Radija 101 do Ivana Jurića Kačunića i svega onoga što je isplivalo od te priče van. Zanimljivo je da imate jednog bjegunca u BiH Zdravka Mamića, koji se nametnuo kao reformator hrvatskog pravosuđa i drugog bjegunca Miroslava Kutlu koji se nametnuo da raščišćava odnose na hrvatskoj medijskoj sceni”, naglasio je Jakšić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI