GRMOJA KOMENTIRAO FORMIRANJE CIJENE STRUJE: ‘Mi proizvodimo većinu energije, zašto bi ta cijena trebala biti takva da odgovara cijenama koje se formiraju na stranim tržištima?’

Screenshot/N1

Vladinu mjeru smanjenja PDV-a na mikrosolare, povećanje cijena kao i aktualnu političku situaciju, za N1 je komentirao saborski zastupnik MOST-a, Nikola Grmoja.

Na početku je rekao kako vladajući nisu uvažili sve njihove prijedloge što samo pokazuje da su bili u pravu u vezi mikrosolora.

“Imali smo krivu energetsku strategiju poticanjem vjetroelektrana. Svi građani, kad plaćaju struju, plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije i financiramo vjetroparkove diljem Hrvatske, no nijedna komponenta vjetroelektrana se ne proizvodi u Hrvatskoj da potičemo hrvatsku industriju. Nešto mikrosolara se proizvodi u Hrvatskoj pa je ovo dobar potez Vlade ukidanje PDV-a na mikrosolare, ali trebalo bi više pogona koji to proizvode”, rekao je Grmoja.

Dodao je kako svaka županija daje oko 400 tisuća kuna pomoći socijalno ugroženima za ogrijev.

Osvrnuo se i na formiranje cijena struje te naglasio kako to nije jasno budući da proizvodimo većinu energije.“Kad pričaju o tome da HEP treba poslovati tržišno, mi proizvodimo većinu energije – ako je to tako, zašto bi ta cijena trebala biti takva da odgovara cijenama koje se formiraju na stranim tržištima? Ne znam zašto se ovako cijedi poduzetnike. Pravo građana na vodu bi trebala biti ustavna kategorija, vodovodi nisu profitabilna djelatnost. Vodovod cetinskog kraja opsrkbljuje i zaleđe Splita i Omiša. HEP udara po Sinju, tj. vodovodu Cetinskog kraja. Zašto HEP toliko troši na reklame kad je monopolist? Liberalizirali smo tržište, ali HEP ima monopol na infrastrukturu koju smo svi mi izgrađivali, naši preci, ne možemo govoriti o pravoj tržišnoj utakmici onda”, istaknuo je.

On smatra kako će građani sami početi štedjeti.

“Građani će se sami ponašati odgovornije i štedljivije. Nijedno kućanstvo ne može izdržati ovaj rast cijena, no Vlada je cijelo ovo vrijeme punila proračun dodatno i taj novac bi sad trebalo otpustiti prema građanima i poduzetnicima. Sad se vidi koliko je bilo suludo sad uvoditi euro jer mnogi trgovački lanci sad koriste situaciju za neopravdano dizanje cijena. Nijedna zemlja ne bi sad uvodila euro, ali Plenkoviću su očito važnije osobne ambicije. Ne mislim da ćemo u eurozoni biti zaštićeniji”, naglasio je Grmoja.

Govorio je i o nalazu zdravstvene inspekcije u slučaju pokojnog novinara Vladimira Matijanića te istaknuo kako “ne može komentirati nalaze stručnih povjerenstava jer malo o tome zna”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI