Grmoja: ‘HNB nema namjeru izvijestiti javnost o sumnjama na pranje novca u Zabi’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentirajući medijske napise o sumnjama na pranje novca u Zagrebačkoj banci, Most nezavisnih lista pozvao je HNB i Ured za sprečavanje novca da o tome moraju obavijestiti Hrvatski sabor. Predsjednik Kluba zastupnika Mosta u Saboru Nikola Grmoja pri tom smatra da „Hrvatska narodna banka nema namjeru izvijestiti javnost o čemu je točno riječ“ dodavši da vijesti koje čitamo u najmanju ruku pozivaju na oprez.

„Premda možemo imati razumijevanja za oprez HNB-a, nije nam prihvatljivo da o svemu uopće ne bude obaviješten Hrvatski sabor. Treba imati na umu da Zagrebačka banka spada u posebnu zakonsku kategoriju „kreditnih institucija od sistemskog značaja“ i smatramo da bi HNB i Ured za sprječavanje pranja novca trebali izvijestiti Hrvatski sabor o okolnostima ovog slučaja“, rekao je Grmoja.

„Dosad se pokazalo da taktika šutnje i netransparentnosti samo potpiruje nagađanja i stvara negativno ozračje. Pozivam stoga i HNB da preispitaju svoju odluku o neizvještavanju javnosti. A posebnim ću se pismom, kao predsjednik kluba Mosta nezavisnih lista, obratiti predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, da zatraži od HNB-a i Ureda za sprječavanje pranja novca da sastave izvješće o ovoj situaciji u Zagrebačkoj banci i da ga dostave Hrvatskom saboru”, rekao je Grmoja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI