GRLIĆ RADMAN ZAGRMIO KAO NIKADA DOSAD! Stigao žestoki odgovor Vulinu: ‘Što je taj ‘srpski svet? Pa takve su osvajačke politike poražene’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski šef diplomacije Goran Grlić- Radman komentirao je izjavu Aleksandra Vulina, ministra unutarnjih poslova Srbije  o “srpskom svetu”.

Grlić Radman se upitao “Što bi to (srpski svijet) trebalo značiti, to bismo htjeli znati“.

“Sve one invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene. Ovdje nema mjesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika”, kaže ministar.


Pritom je još i dodao kako njihovo oživljavanje nije u interesu Europske unije niti međunarodne zajednice koja je danas suočena s velikim izazovima.

Podsjetimo, dan nakon nemira u Crnoj Gori zbog ustoličenja metropolita Srpske Pravoslavne Crkve, Vulin je rekao da je zadatak sadašnje generacije srpskih političara “da stvori srpski svijet da bi zaštitio Srbe” i dodao da se u suprotnom “boji da nećemo dočekati sljedeću generaciju Srba”.Samu situaciju u Crnoj Gori Grlić Radman  opisao kao “dublju priču” iako se ona stavlja u kontekst pravoslavnog pitanja.

“Utjecaj trećih zemalja nije dobrodošao ako u sebi ima narav osvajačkih i ratnohuškačkih politika koje su se u nedjelju mogle vidjeti u Crnoj Gori”, kaže Radman ali i izražava nadu u smirivanje situacije.

Prosvjedi jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006., no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a, što protivnici smatraju simbolom srpskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjava se Srbima, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI